“Opilý box” (Jeui Kyun) patří k divácky nejatraktivnějším stylům čínských bojových umění. Různé styly – jak severní, tak jižní – obsahují různé sestavy “Opilého boxu”.

“Lou Ji Samův opilý box”, nazvaný podle slavného opilce a bojovníka z čínského zbojnického románu Příběhy od Jezerního břehu, obsahoval pouze 24 velmi technik, velmi praktických pro boj, bez hereckého vrávorání, známých z jiných sestav.

Další známou sestavou je “Mou Sungův opilý box” (nazvaný podle jiného hrdiny ze stejného románu), “Opilá opice” (Jeui Hou Kyun), “Opilý Arhat” (Jeui Lo Hon) ze severní kudlanky. Sestavu “Opilého boxu” má např. i Jižní Siu Lam linie  velmista Ho Faat Naama či Wing Cheun rodiny Chou.

Nejpopulárnější a nejznámější sestava je však “Osm opilých nesmrtelných” (Jeui Baat Sin). Severní varianta klade důraz především na akrobatické prvky jako jsou skoky, salta a přemety, varianta jižní spíše na imitaci opilosti a praktické použití.

Jižní “Opilý box” – sestava a aplikace, Jiu Jung Yat Sifu

“Opilý box” údajně cvičil i jeden z předků PHK, slavný Wong Fei Hung –  zmínky nalezneme v jihočínských rodokapsech a rozhlasových seriálech ze 30. let 20. století. Wong Fei Hung se prý naučil “Opilý box” od legendárního Žebráka Sou (Sou Hat Yi), jednoho z “Deseti tygrů z Gwongdungu”.

Wong Fei Hung, Žebrák Sou a “Opilý box” byli později zpopularizováni v 50. a 60. letech v hongkongském seriálu s Kwan Tak-Hingem a samozřejmě později ve filmu Jackieho Chana Opilý mistr (Drunken Master).

Filmový “Opilý box” – Jackie Chan

Co víme o Žebrákovi Sou? Ng Ho, renomovaný historik jihočínských bojových umění, píše:

Narodil se v provincii Wu Naam (Hunan) a byl původně známý jako Sou Chan – je však známější pod přezdívkou Žebrák Sou. Po nějaký čas se živil společně se svou sestrou exhibicemi bojových umění na ulici, až nakonec doputovlai do Gwongdungu. Otevřel školu bojových umění v budově Saam Sing Ge, jednom z klubů v Kantonu. Byl expertem na shaolinskou dlouhou tyč a užíval si potulný život. 

“Sestava tygra a jeřába” (Fu Hok Seung Ying Kyun) sice obsahuje techniku zvanou “Osm opilých nesmrtelných” (Jeui Jau Baat Sin) a některé linie ji dokonce cvičí s opileckým vrávoráním – nepochází však ze “Stylu opilce”, ale tibetských systémů “Dlouhých mostů” Lo Hon Fat Ga (Hap Ga). Žebrák Sou však byl ve skutečnosti mistrem Hung Kyun a neexistují žádné doklady, že by cvičil “Styl opilce” a že by se od něj Wong Fei Hung vůbec učil.

“Opilý box” využívá metodu tzv. “nalákání a útoku” (Yau Gik), metodu, kterou mj. zpopularizoval Bruce Lee (ABD, Attack By Drawing) jako jednu z 5 metod JKD: Bojovník se úmyslně otevře – např. si pustí ruce ze střehu dolů. Soupeř vidí díru v obraně, využije ji a zaútočí – a to je přesně to, na co “opilec” čeká. A to je mj. pro “Dlouhé mosty” PHK velmi typické.

Další podobnou taktiku dnes využívá i řada profi MMA bojovníků – za X parádičkami si schovávají pragmatické dělo ze zadní ruky.

“Opilý box” v ringu

Myslíte, že se týpek naučil bojovat jen cvičením sestav?

Pavel Macek Sifu, PHK Gym Praha


Tvoje cesta k mistrovství začíná prvním krokem.

Practical Hung Kyun: Sebeobrana, síla & kondice, zdraví 

Pošli nám obratem email pomocí formuláře níže, a dostaneš speciální nabídku 3 lekcí ZDARMA + Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA! 

Neotálej, protože naše PHK lehce se rychle zaplňují. 

  • Krok 1

Rozhodni se do kterého PHK Gymu chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky.

  • Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA plus Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení (vyžadováno)

    Tvůj email (vyžadováno)

    V které škole chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA? (Praha nebo Jihlava?)

    Napiš nám a my se ti co nejdříve ozveme!

    Chceš se umět ubránit, dostat se do kondice, zesílit?

    Chystané akce! 

    žádné plánované akce

     

    Sdílení