Výhrůžky, strkanice, první rána – a pak do sebe oba vlítnou a začnou se tahat: standardní scénář mnoha pouličních bitek. V obavě před údery či z důvodu stísněného prostoru se velká část konfliktů rychle přenese z dlouhé vzdálenosti kopů a úderů do vzdálenosti těsné, a tedy některé z forem tzv. clinche.

Sportovní clinch (ať už alá Muay Thai či zápasnický) a sebeobranný clinch mají mnoho společného – praktická sebeochrana však musí brát v úvahu řadu dalších aspektů, ať už zbraně, více soupeřů, nebezpečí přenesení konfliktu do boje na zemi či “špinavé techniky” typu kousání, útoky na oči či genitálie. 

Z těchto a mnoha dalších důvodů je třeba různým formám clinche a zápasu/kontra-zápasu ve stoje věnovat v tréninku dostatečnou pozornost.

V PHK se základním situačním drilům věnujeme v začátečnickém souboru “Osmnácti aplikačních drilů” (Sap Baat Saan Sau) a následně použití technik z “kontrazápasnických” sestav “Krocení tygra ve znaku Gung” (Gung Ji Fuk Fu Kyun) a “Železné vlákno” (Tit Sin Kyun). Nutno dodat, že mnozí se snaží ty či ony Hung Kyun techniky mylně aplikovat v “kicboxerském” prostředí, tj. proti kopům a úderům, a to je chyba. Jejich skutečné použití patří jinam – do těsné zápasnické vzdálenosti.

V doprovodném videu naleznete ukázku některých zápasnických PHK drilů pro pouliční boj, vyskládaných do jednoduché bojové sekvence.


Tvoje cesta k mistrovství začíná prvním krokem.

Practical Hung Kyun: Sebeobrana, síla & kondice, zdraví 

Pošli nám obratem email pomocí formuláře níže, a dostaneš speciální nabídku 3 lekcí ZDARMA + Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA! 

Neotálej, protože naše PHK lehce se rychle zaplňují. 

  • Krok 1

Rozhodni se do kterého PHK Gymu chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky.

  • Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA plus Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení (vyžadováno)

    Tvůj email (vyžadováno)

    V které škole chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA? (Praha nebo Jihlava?)

    Napiš nám a my se ti co nejdříve ozveme!

    Chceš se umět ubránit, dostat se do kondice, zesílit?

    Chystané akce! 

    žádné plánované akce

    Sdílení