Podmet na obrázku patří mezi nejtypičtější techniky Hung Kyun – tzv. “Železné koště”. Hongkongský mistr Jeng Tin Hung, který techniku předvádí, mj. vyhrál v roce 1957 soutěž v plnokontaktním boji v Macau, a jeho žáci válcovali plnokontaktní turnaje 70. a 80. let po celé jižní Asii. Jeng sifu ale nebyl mistrem “tvrdého stylu” Hung Kyun –  stejná technika je totiž v sestavě z Wu Taijiquan, “měkkého” a “vnitřního” stylu čínských bojových umění.

Řada “mistrů” mistra Jenga za jeho praktický přístup ke cvičení Taijiquan nemělo rádo, jiní jej milovali a přezdívali jej “Strážce Taijiquan”. Není náhodou, že se jeho asociace dnes jmenuje Practical Tai Chi Chuan International. 

Podívejte se na raritní video níže – pochází z hongkongského Gung Fu filmu z padesátých let, a ukazuje nácvik džúdó… oprava zápasu…. oprava boxu… oprava Taijiquan technik – sestavy i použití.

A ještě jedno naprosto parádní video: 

Jak to tedy s tvrdými a měkkými, vnějšími a vnitřními styly vlastně je? 

Wong Kiew Kit Sifu píše:

V Gung Fu existuje mnoho škol, ovšem všechny tyto školy lze rozdělit do dvou hlavních větví – shaolinské větve (kant. Siu Lam Paai) a wudangské větve (kant. Mou Dong Paai). Shaolinská větev je občas považována za „tvrdou“ a „vnější“ školu, zatímco wudangská větev za „měkkou“ a „vnitřní“ školu. Termíny „tvrdé“, „měkké“, „vnější“ a „vnitřní“ jsou velice relativní. Příklad – mnoho ze Siu Lam Gung Fu je  „měkké“ a „vnitřní“.

Siu Lam Gung Fu může být za „tvrdé“ nebo „vnější“ považováno z toho důvodu, že když se předvádí,  je naprosto zřejmě vidět jeho síla , člověk doslova slyší vibraci vzduchu způsobenou touto silou. Například shaolinský mistr „Železné dlaně“ (Tit Sa Jeung) může snadno lámat cihly a rozbíjet tašky. Na druhé straně síla wudangského gongfu vnitřní, navenek jen stěží patrná. Když wudangský mistr předvádí nějakou sestavu, jsou jeho pohyby pomalé, měkké a jemné, takže sestava vypadá na pohled spíše jako ladný tanec než styl bojového umění! Nicméně klamná „měkká“ dlaň wudangského mistra má dostatek vnitřní síly na to, aby zabila býka.

O našem stylu Hung Kyun Wong Sifu píše:

Škola Hung je proslulá velice účinnými technikami pěstí – Hungovou pěstí (Hung Kyun) – a pevným postojem jezdce na koni. Někteří lidé tvrdí že Hung Hei Gun vymyslel slavnou sestavu „Dvě formy – tygr a jeřáb“ (Fu Hok Seung Ying Kyun)  po zápasu s Gung Fu odbornicí, dámou jménem Fong Wing Cheun, která se později stala jeho ženou. Hung, který svým jihoshaolinským bojovým uměním porazil stovky nejlepších bojovníků, nebyl schopen porazit tuto křehce vypadající dívku. Fonginým stylem byl totiž „měkký“, klamavý a pohyblivý styl jeřába, který se hodil pro jemné a malé dámy. Poté, co si ji Hung vzal, zahrnul do svého stylu tygra některé „měkké“, pohyblivé formy. Výsledkem byla sestava „Tygr a jeřáb“ , která obsahuje jak „tvrdé“, tak „měkké“ formy.

Wong Sifu uzavírá:

Bojová umění, která jsou pouze tvrdá, jsou považovány za třetí třídu, ty, která jsou pouze měkká, za druhou třídu, zatímco ta, která jsou jak tvrdá a měkká jsou třída první.

Měkká bojová umění jsou považována o třídu vyšší než tvrdá z toho důvodu, že kromě bojového použití jsou též užitečné pro zlepšení fyzického aemočního zdraví, zatímco tvrdá bojová umění zdůrazňují především boj a na zdraví kladou málo pozornosti.

Resumé

Přísloví na téma vnitřního a vnějšího tréninku praví: „Vnitřně trénovat esenci, ducha a energii; zevně trénovat svaly/šlachy, kosti a kůži“. Uvedenou maximu nelze chápat jako rozdíl mezi vnějšími a vnitřními styly ve smyslu „buď–anebo“. Nezbytnost vyváženého vnitřního a vnějšího tréninku platí jak pro měkké, tak i tvrdé styly – liší se pouze výchozí bod: „Vnější styly postupují od tvrdého k měkkému a vnitřní styly od měkkého k tvrdému; cesty jsou různé, ale cíl tentýž.“ Tradiční čínské Gung Fu  je tak zcela v duchu čínských konceptů středu a harmonie „protikladů“.

– Pavel Macek Sifu, Practical Hung Kyun

PS: Zájemci o poctivé Taijiquan v ČR máte možnost cvičit též “prakticky” – tentokrát však Chen Taiji Practical Method.


Tvoje cesta k mistrovství začíná prvním krokem.

Practical Hung Kyun: Sebeobrana, síla & kondice, zdraví 

Pošli nám obratem email pomocí formuláře níže, a dostaneš speciální nabídku 3 lekcí ZDARMA + Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA! 

Neotálej, protože naše PHK lehce se rychle zaplňují. 

  • Krok 1

Rozhodni se do kterého PHK Gymu chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky.

  • Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA plus Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení (vyžadováno)

    Tvůj email (vyžadováno)

    V které škole chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA? (Praha nebo Jihlava?)

    Napiš nám a my se ti co nejdříve ozveme!

    Chceš se umět ubránit, dostat se do kondice, zesílit?

    Chystané akce! 

    žádné plánované akce

    Sdílení