1. Postupné zlepšování. Žák musí začít pomalu. Jestliže je počáteční cvičení vedeno příliš rázně, vnitřní orgány mohou trpět, vnější budou vystaveny velké bolesti. Box má díky zraněním, které pochází z přílišné a příliš brzké aktivity, špatnou pověst. Mnoho zranění bylo následkem exhibicionistického ukazování svalů. Všechny tyto defekty se dají připsat na vrub tomu, že jim chybí dobrý učitel. Jak řekl výstižně mnich Ding Sing: „Box má život prodloužit, ne jej zkrátit.“

2. Pravidelnost je klíčem k úspěchu. Mnoho lidí se zajímá o box, a ani o zlomku z nich nelze říci, že by toto umění nějak ovládali; ve skutečnosti dosáhne úspěchu pouze jeden z tisíce. Proč je tomu tak? Jednoduše proto, že většině boxerů chybí vytrvalost. Jestliže člověk vytrvá v každodenním cvičení, dosáhne jistého úspěchu po třech letech a za deset let se možná stane velkým boxerem. To jistě za tu námahu stojí, neboť toto umění přináší zdraví, sebevědomí a štěstí.

3. Zdrženlivost je nutností. Dříve, než člověk začne trénovat, je jeho tělo mdlé a nevýrazné; poté však plné energie a aktivní. Smyslné žádosti a záliba v alkoholu ničí to, čeho bylo dosaženo. Jestliže si někdo chce dopřávat, je lepší vůbec nezačínat. Tomuto požadavku by měli věnovat pozornost především mladí lidé.

4. Měla by se pěstovat mírná povaha. Zkušený boxer není agresivní a sobecký. Je klidný a tichý, mírný a trpělivý člověk.

5. Musí se zachovávat zvyklosti a pravidla. Ačkoliv náš box založil Bódhidharma, rozvinuli ho a přivedli k rozkvětu jiní. Na konci dynastie Ming se rozšířil na Jih. Byly vypracovány určité zvyklosti a pravidla. Když se střetnete se soupeřem, musíte udělat tři kroky zpět a pak jeden a půl kroku dopřed. Pak položíte pravou dlaň na levou pěst. Jestliže soupeř patří k té samé škole, boj se nekoná. Každý shaolinský boxer tento identifikační zvyk dodržuje.

  • Originál: Smith, Robert W. (ed.), Secrets of Shaolin Temple Boxing, Charles E. Tuttle Company, Inc., Japonsko 1963, str. 40-42.
  • Překlad: Pavel Macek Sifu, Practical Hung Kyun

Tvoje cesta k mistrovství začíná prvním krokem.

Practical Hung Kyun: Sebeobrana, síla & kondice, zdraví 

Pošli nám obratem email pomocí formuláře níže, a dostaneš speciální nabídku 3 lekcí ZDARMA + Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA! 

Neotálej, protože naše PHK lehce se rychle zaplňují. 

  • Krok 1

Rozhodni se do kterého PHK Gymu chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky.

  • Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA plus Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení (vyžadováno)

    Tvůj email (vyžadováno)

    V které škole chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA? (Praha nebo Jihlava?)

    Napiš nám a my se ti co nejdříve ozveme!

    Chceš se umět ubránit, dostat se do kondice, zesílit?

    Chystané akce! 

    žádné plánované akce

    Sdílení