Hung KyunZ historického hlediska dominovalo jižní Číně pět stylů Gung Fu: Hung, Lau, Choi, Lei a Mok. Nejrozšířenější a nejpopulárnější z nich je Hung Ga alias Hung Ga Kyun. Ga znamená v kantonštině klan nebo rodinu, zatímco Hung se vztahuje k příjmení muže, který tento systém vynašel – fukginskému obchodníku s čajem, Hung Hei Gunovi.

Podle legendy naučil Hung Hei Guna mistr Ji Sin, mnich z fukginského kláštera Siulam, styl tygra. Hung byl zvídavý muž, neustále hledal příležitost k vylepšení svých svých dovedností. Ke stylu tygra přidal prvky ze stylu své ženy – stylu bílého jeřába, dále pohyby draka, hada, formy leoparda a techniky z pěsti pěti prvků. Pozměnil a rozšířil styl tygra, aby vyvinul styl, který by byl lépe vyvážený v použití na dlouhou i krátkou vzdálenost, stylu, který by lépe odrážel jeho vlastní charakter a schopnosti – Hung Kyun.

Hung Heigun se díky tomu, že byl velice dovedným bojovníkem, proslavil a byl znám jako „Jižní pěst“. Esenci Hung Kyun lze najít už v jeho jménu. „Hung“ znamená „stát pevně a hrdě“. Zásady Hung Kyun zdůrazňují čestnost, přímost, železnou vůli a spravedlivost.

Jižní Čína je vlhká krajina velkých řek a zemědělství. Obchod a doprava se soustřeďují kolem jejích řek. Žije zde více lidí než v Číně severní, města jižní Číny jsou více přeplněná. Hung Kyun je dobře přizpůsobeno pro boj v úzkém prostoru, v malé uličce plné lidí nebo na mokrých a kluzkých rýžových polích. Tréning Hung Kyun klade důraz na pevné postoje, bloky tvrdé jako železo, rychlé, nízko mířené kopy, schopnost používat stejně pravou i levou ruku, klamavé ruční techniky a sílu – všechno je přizpůsobeno pro techniky s krátkým dosahem. Nízké a silné postoje dobře vyhovují pro střetnutí na říčních člunech a vorech. Rychlé, nízko mířené kopy se velmi hodí pro vlhký a kluzký povrch.

Trailer na film Executioners from Shaolin (v originále Hung Hei Gun), který poutavě shrnuje legendární počátky stylu Hung Kyun.

Ruční techniky Hung Kyun kladou důraz na schopnost používat stejně obě ruce a na používání bloků a úderů zároveň. Blokovací manévry Hung Kyun byly dobře známé a obávané. Soupeři si to často dvakrát rozmysleli, než vyzvali někoho, kdo cvičil Hung Kyun, neboť jestliže už kryt mohl ochromit útočníkovu nohu nebo ruku, jak bolestivý by tedy mohl být úder? Tréning je namáhavý a velmi náročný – dobře se hodí pro žáka fyzicky silného, svalnatého, dobře stavěného a s velkou výdrží. Legendy vypráví o studentech Hung Kyun, kteří stáli v postoji posedu jezdce na koni tak dlouho, dokud neshořela celá vonná tyčinka – tedy asi jednu až tři hodiny.

  • Originál článku: Nguyen, Vu Q., Lam, Kwong Wing, Southern Hung Gar
  • Překlad: Pavel Macek Sifu, Practical Hung Kyun

Practical Hung Kyun pro začátečníky

Sdílení