Technické stupně, zkoušky, pásky – ano či ne?

Narozdíl od obecného přesvědčení, byly různé formy zkoušek a přechodové rituály nedílnou součástí řady bojových umění – dle legendy i Hung Kyun.

Hongkongský historik Ng Ho ve své vynikající studii When the Legends Die – A Survey of the Tradition of the Southern Shaolin Monastery píše: 

Aby vychoval bojovníky Siu Lam toho nejvyšího kalibru, [opat Ji Sin] jmenoval svého staršího žáka Hang Yana (známého též jako mnich Ching Chou, aneb Mnich Zelená tráva) šéfinstruktorem bojových umění, dal mu na starost 36 komnat, a jako finální test pro žáky vybudoval Halu Lohonů (aneb Koridor dřevěných panáků). Byla to tajná komnata, ve které žáci absolvovali speciální intezivní formu tréninku. Obsahovala 108 dřevěných figurín, které se dali mechanicky ovládat tak, aby zaútočili na kohokoliv, kdo do komnaty vstoupil. Jakmile žák do komnaty vešel, musel použít veškeré své schopnosti, aby se plně ubránil proti těmto mechanickým figurínám, obzvláště proto, že měli nejen pohyblivé části, ale hýbaly se i z místa na místo. Pro mnoho žáků to byla trýznivá zkouška, a ti, kteří měli dovednosti nižší úrovně, často utržili dosti těžká zranění. Klášter Siu Lam nechal projít všechny své studenty extrémně náročnými zkouškami – nebylo jim dovoleno odejít dříve, než prošli skrz Halu Lohonů.

Filmové ztvárnění závěrečných zkoušek v Koridoru dřevených panáků z filmu Americký Shaolin

Avšak ani Hala Lohonů nebyla tou poslední zkouškou, která žáky Siulamu čekala. Spisovatel Jyu Yu Jai [žák Lam Sai Winga, pozn. PM] píše ve své knize Hrdinové Jižní Číny, publikované v r. 1950:

“Žák nebyl považován za absolventa Siu Lamu ani poté, co se probojoval skrze Koridor dřevěných panáků. Musel projít skrz postranní dveře, tak úzké, že jimi mohl projít vždy jen jeden člověk. Tyto dveře však byly blokovány velkou měděnou urnou, a student jí musel přemístit, aby mohl vyjít ven. Urna vážila 100 liber, a obsahovala doutnající vonné tyčinky – student ji musel pevně chytnout, aby s ní pohnul. Během toho se mu na předloktí vypálily symboly draka a tygra, které byly na bocích urny.”

Tyto vypálené značky sloužili pro žáky Siulamu jako jakýsi druh “absolventského certifikátu”.

Scéna získání diplomu draka a tygra z kdysi kultovního seriálu Kung Fu

Dnešní PHK jde zpět ke svým legendárním kořenům. Naši žáci se sice nemusí probojovávat skrze Koridor dřevěných mužů, ani přenášet hořící urnu – dovednostní zkoušky jsou však jednou z nedílných součástí systému PHK.

Proč? Kolega Michal v jednom z diskuzních fór napsal:

“Ověřování úrovně poskytující nutnou relevantní zpětnou reakci je nedílnou součástí každého uceleného vzdělávacího systému a garancí individuálních pokroků studenta. Mimoto je to pojistka proti snižování standardů a následné postupné degradaci vyučovaného předmětu, jak se obvykle tam kde se spokojí se subjektivním hodnocením typu ‘cítím se u toho moc příjemně’ stává.

Co je dobré o PHK zkouškách vědět? 

  • Testujeme 3 hlavní aspekty – formu, sílu, a použití (a to jak ve formě aplikačních drilů, tak volného sparringu).
  • V PHK se výkonostní stupně “nekupují”, ba co více – za zkoušky se ani neplatí, a není ani potřeba si po každých zkouškách pořídit novou nášivku, tričko, či pásek.
  •  Zkoušky jsou jen orientačním ověřením progresu. Necvičíme kvůli splnění zkoušek – cvičíme pro zlepšení sebeobranných dovedností, síly a kondice.

Bližší informace o nárocích jednotlivých dovednostních stupňů naleznete zde!

– Pavel Macek Sifu, Practical Hung Kyun


Tvoje cesta k mistrovství začíná prvním krokem.

Practical Hung Kyun: Sebeobrana, síla & kondice, zdraví 

Pošli nám obratem email pomocí formuláře níže, a dostaneš speciální nabídku 3 lekcí ZDARMA + Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA! 

Neotálej, protože naše PHK lehce se rychle zaplňují. 

  • Krok 1

Rozhodni se do kterého PHK Gymu chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky.

  • Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA plus Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení (vyžadováno)

    Tvůj email (vyžadováno)

    V které škole chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA? (Praha nebo Jihlava?)

    Napiš nám a my se ti co nejdříve ozveme!

    Chceš se umět ubránit, dostat se do kondice, zesílit?

    Chystané akce! 

    žádné plánované akce

    Sdílení