„Lepší než naučit se sto věcí je cvičit jednu věc správně; lepší než cvičit sto věcí je zvládnout jednu věc zvládnout dokonale.“

„Věci“ se zde týkají technik, dovedností či Gung Fu technik. Setkal jsem se s mnoha začátečníky i pokročilými studenty, kteří stále toužili učit se víc a víc technik či technik. Neprocvičovali však techniky či formy, které se už naučili, znovu a stále, dokuď nebudou dokonalé. Proto tito studenti zůstanou navždy „studenty“, nikdy se nestanou „mistry“, jelikož se nikdy nesnaží dokonale zvládnout techniky, které se naučili.

Naučit se nějakou techniku je jen začátek. Když se žák naučí nějakou techniku, tak si je vědom nebo ví, že se tato technika dá použít v jisté situaci či situacích. Ovšem dokud tuto naučenou techniku mnohokrát neprocvičí, neumí ji spontánně a bezchybně použít. Je tomu podobně jako u hry na hudební nástroj či plavání. Člověk se může naučit ty nejlepší techniky hraní na hudební nástroj nebo plavání, ovšem pokud pilně a pravidelně necvičí, nebude umět dobře hrát či plavat.

Člověk se může učit techniky od mistra, z knih či dokonce pozorováním jiných lidí, praktikujících bojová umění, na různých exhibicích. Předtím, než bude umět techniku účinně použít, musí sám mnohokrát tu či onu techniku procvičit. Poté, co se naučí a kvalitně procvičí mnoho technik, si musí vybrat několik málo technik – zohledňujíce při výběru  vlastní predispozice a zručnost a všeobecnou použitelnost technik – a dokonale je ovládnout. Ovládnutí techniky neznamená jen to, že je schopen techniku použít dovedně, bezchybně a rychle, ale že je s to techniku vždy měnit tak, aby se přizpůsobil jakékoliv situaci či zažehnal jakýkoliv protiútok. Tyto dokonale ovládnuté techniky se pak stávají „rozhodujími technikami“.

  • Originál: Wong Kiew Kit, Introduction to Shaolin Kung Fu 黃橋傑,少林拳術(附龍虎拳), London 19964, str. 81.
  • Překlad: Pavel Macek Sifu, Practical Hung Kyun
  • Foto: Gordon Lau Kar-Fai, „Forma tygra“ (Fu Ying)

Tvoje cesta k mistrovství začíná prvním krokem.

Practical Hung Kyun: Sebeobrana, síla & kondice, zdraví 

Pošli nám obratem email pomocí formuláře níže, a dostaneš speciální nabídku 3 lekcí ZDARMA + Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA! 

Neotálej, protože naše PHK lehce se rychle zaplňují. 

  • Krok 1

Rozhodni se do kterého PHK Gymu chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky.

  • Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA plus Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení (vyžadováno)

    Tvůj email (vyžadováno)

    V které škole chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA? (Praha nebo Jihlava?)

    Napiš nám a my se ti co nejdříve ozveme!

    Chceš se umět ubránit, dostat se do kondice, zesílit?

    Chystané akce! 

    žádné plánované akce

    Sdílení