Practical Hung Kyun: Opice krade broskveVideoukázka z fundamentálního sebeobranného curricula Practical Hung Kyun – jednoduché, lehce naučitelné a praktické techniky, v duchu přísloví “naučíte se je odpoledne, a večer je můžete v případě nutnosti ihned použít.”

Drilu v doprovodném videu se v čínských bojových uměních říká “bitva zády ke zdi”: “obránce” musí okamžitě nastoupit do protivníka, a eliminovat jej za použití technik využívajících principu “nahoře – dole” (Seung Ha) a tzv. behaviorálních reakcí. Pokud protivník bude zasažen do rozkroku, předkloní se a spadnou mu ruce – návazný útok je tedy na horní bránu (sek kladivem/předloktím do zátylku). Bude-li si soupeř krýt zátylek, návazný útok je vedený opět na spodní bránu – genitálie. 

Fundamentální sebeobrané PHK drily: Dril u stěny

Rozpis jednotlivých technik

  • “Lítý tygr vchází do skály” (Maang Fu Yap Sek) – nastoupení s loktem/lokty do soupeře. Klíčovým bodem je tzv. Biu Ma, tj. výbušné nastoupení do soupeřova útoku, velmi typické pro starý Hung Kyun.
  • “Jedna noha, letící jeřáb” (Duk Geuk Fei Hok) – zaklinčování a kop kolenem do soupeřových genitálií.
  • “Starý mnich seká dřevo” (Lou Seng Pek Chaai) – sek kladivovou pěstí/předloktím (Pek Cheui) do soupeřova zátylku. Jedna z velmi nebezpečných a ve všech bojových sportech zakázaných technik.
  • “Opice krade broskve” (Hau Ji Tau Tou) – pokračovaní principu “nahoře – dole” (Seung Ha) – nastoupení s loktem – nahoře, kop do rozkroku – dole, sek do krku – nahoře, úder/chycení za genitálie – dole. Jedna technika připravuje druhou.
  • “Lítý tygr odtlačuje horu” (Maang Fu Teui Saan) – odstrčení soupeře, anebo v případě, že je soupeř výrazně těžší, odstrčení se od soupeře, a útěk.

Poznámka: Čínské názvy technik jsou uvedeny pouze pro ilustraci – jejich znalost se ve cvičení v naší škole samozřejmě nevyžaduje.

Foto: Velmistr Wong Man Choi Sifu (1907-1960), mistr Hung Kyun a “Školy černého tygra” (Hak Fu Mun) předvádí techniku, která se v PHK jmenuje “Opice krade broskve”.

– Pavel Macek Sifu, Practical Hung Kyun


Tvoje cesta k mistrovství začíná prvním krokem.

Practical Hung Kyun: Sebeobrana, síla & kondice, zdraví 

Pošli nám obratem email pomocí formuláře níže, a dostaneš speciální nabídku 3 lekcí ZDARMA + Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA! 

Neotálej, protože naše PHK lehce se rychle zaplňují. 

  • Krok 1

Rozhodni se do kterého PHK Gymu chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky.

  • Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA plus Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení (vyžadováno)

    Tvůj email (vyžadováno)

    V které škole chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA? (Praha nebo Jihlava?)

    Napiš nám a my se ti co nejdříve ozveme!

    Chceš se umět ubránit, dostat se do kondice, zesílit?

    Chystané akce! 

    žádné plánované akce

    Sdílení