Jednokoncová tyč patří mezi jednoznačně nejpopulárnější zbraně jihočínských stylů bojových umění – totéž platí na severu pro kopí. V první polovině 20. století se tyto zbraně již na válečném poli nepoužívaly, každopádně techniky tyče a kopí byly adaptovány pro modernější zbraně, a sice bajonety. 

Bodák nasazený na pušku se hojně využíval za první i druhé světové války – poslední zdokumentovaný útok bodáky proběhl údajně na Falkandech v r. 1982. V bývalém Československu se v šermu bodákem soutěžilo od r. 1952 až do konce šedesátých let, a to nejen v armádě, a řada armád  různých zemí šerm bodákem dodnes cvičí.

Všem fanouškům šermu s dlouhou jednokoncovou tyčí doporučujeme shlédnout video z r. 1954 níže – opomiňte prosím místy soudružský a místy celkem humorný komentář (dobře, místy velmi humorný komentář), soustřeďte se na techniku a metodiku nácviku, a srovnejte vyučované techniky s čínskými styly. Nebojte, po úvodní gymnastice přijdou na řadu i praktické bojové techniky, byť jen fe formě “sparringové sestavy”.

PHK resumé?

  • Západní a východní metody boje mají více společného, než si jedni či druzí jsou ochotni připustit – a to jak co se praktického boje týče, tak spartakiády (doslova).
  • Adaptace tradičních metod na moderní prostředí – palec nahoru, aneb jak u nás ve škole říkáme, very PHK. Od září chystáme mj. speciální zbraňové tréninky, kde budeme vyučovat boj s taktickým perem, krátkou tyčí/obuškem a nožem. Very PHK.
  • Hurá, hurá, hurá 🙂

Pavel Macek Sifu, PHK Gym Praha


Tvoje cesta k mistrovství začíná prvním krokem.

Practical Hung Kyun: Sebeobrana, síla & kondice, zdraví 

Pošli nám obratem email pomocí formuláře níže, a dostaneš speciální nabídku 3 lekcí ZDARMA + Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA! 

Neotálej, protože naše PHK lehce se rychle zaplňují. 

  • Krok 1

Rozhodni se do kterého PHK Gymu chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky.

  • Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA plus Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení (vyžadováno)

    Tvůj email (vyžadováno)

    V které škole chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA? (Praha nebo Jihlava?)

    Napiš nám a my se ti co nejdříve ozveme!Chceš se umět ubránit, dostat se do kondice, zesílit?Chystané akce! 

    žádné plánované akce

    Sdílení