Velmistr Lam Jou, patriarcha Hung Kyun rodiny Lam, se dožil úctyhodného věku – 102 let. Poprvé jsem měl tu čest se s ním setkat v r. 1999, naposled v r. 2009, při příležitosti oslav jeho 100. narozenin

Jaké je jeho tajemství dlouhověkosti? Zde jsou 3 tipy! 

Pravidelné cvičení

… a nejen pravidelné cvičení, ale i učení. I když sigung oficiálně odešel “do důchodu” v 70. letech, avšak vzhledem k tomu, že bydlel ve své ordinaci a tělocvičně, byl neustále aktivní – každou chvíli přišla nějaká návštěva, ať už pacienti, staří žáci na pokec, anebo stávající žáci si zacvičit.

Velmistr Lam Jou samozřejmě i ve velmi pozdním věku pravidelně sám cvičil – každé ráno se věnoval speciálnímu “vnitřnímu tréninku” (Noi Gung) – cvičení “tajné” sestavy “Železné vlákno” (Tit Sin Kyun), kteří všichni mistři jihočínských bojových umění považují za největší poklad Hung Kyun.

Moderní výzkum na téma dechových cvičení benefity cvičení jako je Tit Sin Kyun jen potvrzují – ať už pro získání neskutečné síly (díky zvýšení vnitrobřišního tlaku, koordinované aktivaci svalových skupin atd.) anebo ovládání neurosystému a autoimunitních funkcí (!).

Tip: Cvič pravidelně, každé ráno – “Obě ruce podpírají nebesa” (Seung Sau Tok Tin), “Stání v postoji” (Jaat Ma), čínské kliky a čínské dřepy, které ses naučil na úvodních PHK lekcích. Program nalezneš v našem Tréninkovém manuálu začátečníka.

Pestrá strava

Kantonská kuchyně je velmi pestrá – a stejně tak byla i sigungova strava: různé druhy masa, vnitřnosti, ryby a  plody moře, hodně a hodně zeleniny, pestré chutě. Evropani mají o Číňanech představu, že jí rýži od rána do večera, ale není to pravda. Naprostou většinu jídel jí “bez přílohy”, a teprve když se zasytí masem a zeleninou, dají si malou misku rýže, a to jen občas, alespoň v Hongkongu.

Tip: Jez pestrou, polovegetariánskou stravu – maso a hodně, hodně zeleniny. Přihoď trochu “dobrých sacharidů” jako je rýže, a cajk.

Kantonská kuchyně

Čaj Pu-Erh

Na sigungově stole stál od rána do večera hrnek se speciálním čínským čajem jménem Pu-Erh. Sigung občas (občas) pil i jiné čaje, např. Ooolongy jako je “Obočí dlouhého věku” či “Železnou bohyni milosrdenství”, ale v naprosté většině případů jednoznačně Pu-Erh.

Slavný lékař a farmaceut Zhao Xuemin z dynastie Qing o Pu-Erhu píše: “Tento čaj jako žádný jiný je účinným nepřítelem zbytečného a škodlivého tělesného tuku. Podporuje yin a yang a vytváří tak, pokud ho člověk pravidelně pije, dlouhý, zdravý život.” A moderní věda dnes zdravotní účinky Pu-Erhu potvrzuje – mj. reguluje obsah tuku v těle, reguluje trávení, zpomaluje stárnutí, podporuje cirkulaci krve atd.

Tip: Když jsem jej poprvé v Hongkongu ochutnal, trochu jsem znejistěl – jeho zemitá chuť  je přeci jen něco úplně jiného, než např. čaje zelené, ale velmi rychle jsem si jej oblíbil.

V Číně se říká: “Chuť čaje a zenu je jedna a tatáž”. Chuť Pu-Erhu a PHK též.

Pij Pu-Erh.

Pu-Erh

Pavel Macek Sifu, PHK


Tvoje cesta k mistrovství začíná prvním krokem.

Practical Hung Kyun: Sebeobrana, síla & kondice, zdraví 

Pošli nám obratem email pomocí formuláře níže, a dostaneš speciální nabídku 3 lekcí ZDARMA + Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA! 

Neotálej, protože naše PHK lehce se rychle zaplňují. 

  • Krok 1

Rozhodni se do kterého PHK Gymu chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky.

  • Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA plus Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení (vyžadováno)

    Tvůj email (vyžadováno)

    V které škole chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA? (Praha nebo Jihlava?)

    Napiš nám a my se ti co nejdříve ozveme!

    Chceš se umět ubránit, dostat se do kondice, zesílit?

    Chystané akce! 

    žádné plánované akce

    Sdílení