V rámci pěti slavných rodin bojových umění v Gwongdongu je nejslavnější a nejvíce se cvičí styl rodiny Hung (Hung Ga). Mnoho současných Gung Fu odborníků považuje školu Hung za typického představitele jižního Shaolinu.

Jelikož je škola Hung pojmenovaná podle Hung Hei Guna, vynikacího žáka ctihodného Ji Sina, má mnoho lidí za to, že Hung tento styl Gung Fu vymyslel. Není tomu tak. Hung nevymyslel tento styl Gung Fu tak jako Zhang Sanfeng stvořil taijiquan či Wang Lang stvořil styl Kudlanky nábožné. (Jak Taijiquan, tak styl Kudlanky nábožné se po své přeměně od původního Shaolinu celkem dost lišily). Hung nepřišel s novým stylem a dokonce ani nemodifikoval to, co se naučil v klášteru Siu Lam ve Fukgin. Hung Hei Gunn jakož i jiní pozdější mistři stylu Hung vymysleli několik vynikajících a působivých sestav, ovšem ty se jak co do formy, tak co do smyslu, podobaly sestavám jižního Shaolinu. Hung Gung Fu je přirozeným pokračovatelem jihoshaolinského bojové umění. Po vypálení fukingského kláštera Shaolin bylo pojmenováno jako Hung Gung Fu, částečně z důvodu skrytí názvu „Shaolin“ před mandžuskou vládou a hlavě proto, že Hung Hei Gun byl v té době nejlepším a nejvýznačnějším představitelem tohoto stylu.

Jen tak naokraj – mnoho škol Hung Gung Fu po celém světě (v Americe, jihovýchodní Asii, Hongkongu atd.) nevychází z Hung Hei Gunovi linie žáků, ale od Luk A Choie, Hungova mladšího spolužáka z fukginského kláštera Shaolin.

Hung Hei Gun - "Tygří drápy"

Škola Hung je proslulá velice účinnými technikami pěstí – Hungovou pěstí (Hung Kyun) – a pevným postojem jezdce na koni. Někteří lidé tvrdí že Hung Hei Gun vymyslel slavnou sestavu „Dvě formy – tygr a jeřáb“ (Fu Hok Seung Ying Kyun), a sice po zápasu s Gung Fu odbornicí, ženou jménem Fong Wing Cheun, která se později stala jeho ženou. Hung, který svým jihoshaolinským uměním porazil stovky nejlepších bojovníků, nebyl schopen porazit tuto křehce vypadající dívku. Hungův styl boje byl „tvrdý“, přímý a silný – napodobující tygra – styl, který se hodil pro silného muže. Fongin styl byl ale „měkký“, klamavý a obratný – napodobující jeřába – který se hodil pro jemné a malé dámy. Poté co si ji Hung vzal, zahrnul do svého stylu tygra některé „měkké“, pohyblivé formy. Výsledkem byla sestava „Tygr a jeřáb“ , která obsahuje jak „tvrdé“, tak „měkké“ formy. Mezi jiné proslulé sestavy školy Hung patří sestava „Železné vlákno“ (Tit Sin Kyun) a sestava „Krocení tygra“ (Gung Ji Fuk Fu Kyun).

  • Originál: Wong Kiew Kit, Introduction to Shaolin Kung Fu 黃橋傑,少林拳術(附龍虎拳), London 1964, str. 3.
  • Překlad: Pavel Macek Sifu, Practical Hung Kyun
  • Foto: Chen Kuan-Tai v roli Hung Hei Guna bojuje se zrádným mnichem Baak Mei – technika „Přikrčení k zemi, tygří ocas“ (Fuk Dei Fu Mei). Druhé foto – Chen Kuan-Tai a „Tygří drápy“.

Practical Hung Kyun pro začátečníky

Sdílení