Practical Hung Kyun JihlavaMinulý čtvrtek se trénink v jihlavském Practical Hung Kyun Gymu  snažil naplnit všechny aspekty školy Pratical Hung Kyun:  Sebeobrana – zdraví – osobní rozvoj.

Nejprve jsem se věnovali nácviku dlouhých mostů. Nejdříve drily na místě, potom následovali drily ve dvojici na místě, použití dlouhých mostů v nastoupení do útoků a na závěr při obraně.  Závěr tréninku byl věnován posilování.

Po tréninku následovala přednáška o moxování , které se zůčastnili i žáci s Kettlebell  Gymu  Jihlava.

V přednášce se povídalo něco málo o historii a původů moxování. Vysvětlili jsme si  čínský výraz pro moxování, čen-tiou. Čen se skládá ze tří částí: člověk, život, vpich; výraz ťiou se také skládá ze tří částí: energie, zachránit a oheň.

Practical Hung Kyun JihlavaDalší část přednášky byla věnována teorii jin a jang plus proměnlivým fázím pěti prvků.  V krátkosti jsem si vysvětlili jak systém rození pěti prvků tak i systém ovládání  ve vztahu v tradiční čínské medicíně. Byli vysvětleny pojmy pěti  orgánů cang (plné) a fu (duté) a jejich přirazení k jednotlivým prvkům z hlediska polarity jin a jang. Byli vysvětleny různé metody moxování, jejich použití a kontraindikace.

Závěr byl věnován praktické ukázce moxování kde si účastníci vyzkoušli krátkou setavu bodů na zlepšení zdraví, předcházení nemocí a dlouhověkostí. Naučili se lokalizaci bodu na dráze žaludku Ž36 (cu-san-li), na dráze tenkého střeva Ts4 (che-ku), Ts11 (čchu- čch´).

Se všemi zůčastněnými jsme se domluvili na dalším pokračování přednášek a to na téma stravování stravování  podle zásad Tradiční čínské medicíny.

Děkuji všem zúčastněným za účast a za pozornost.

 O autorovi: Michal Hink, žák Pavla Macka sifu, šéfinstruktor jihlavského Practical Hung Kyun Gymu. Kromě výuky bojových umění se intenzivně věnuje i silovému a kondičnímu tréninku (posilování s vlatní vahou a cvičení s kettlebell) jakož i tradiční čínské medicíně a životosprávě, masážím, baňkování a moxování. Můžete jej kontaktovat emailem nebo telefonicky na 604 485 057.

Practical Hung Kyun pro začátečníky

Sdílení