Fundamentální silové cviky Practical Hung Kyun: “Umění železné lávky” (Tit Baan Kiu Gung)

Propojení celého těla, od hlavy až k patě, síla “středu” a tzv. válečnická “dutá pozice” – to vše jsou hlavní přínosy cviku zvaného “Umění železné lávky” (Tit Baan Kiu Gung).

“Železnou lávku” vyučujeme mimo jiné jako přípravu na shyby, kliky na jedné ruce a dřepy na jedné noze, v tzv. “duté pozici” pak probíhá velká část “vnitřního tréninku” Practical Hung Kyun (např. “Železné vlákno”) a samozřejmě boj.

Jeden z klíčových PHK konceptů praví: “Vtáhnout hrudník, nahrbit záda” (Ham Hung Bat Bui). Klíčovou roli hraje pánev a břišní svaly – nejde o to se úmyslně nahrbit a vtáhnout břicho, ale umět zkrátit vzdálenost nezi pánví a hrudníkem a dosáhnout tak efektivního propojení spodní a horní části těla.

Méně známým faktem však je, že se “Umění železné lávky” používalo jako jedna z metod nácviku tv. “Krytu zlatého zvonu”. “Kryt zlatého zvonu” (Gam Jung Jaau) patří spolu s tzv. “Železnou košilí” (Tit Saam Gung) ke speciálním bojovnickým dovednostem, jejichž cílem je vydržet bez zranění kopy, údery, či dokonce útoky zbraní.

Cvičenci “Železné košile”, anebo “Zlatého zvonu” vždy drželi své umění v tajnosti – zranitelný je totiž ve finále každý. To, že byl bojovník schopen bez obav odolávat úderům a kopům jej neučinilo nezranitelným vůči ostré dýce anebo kulce. Mj. i proto se v PHK říká: “Skleněná hlava, tělo z tofu, ocelové předloktí” – dovednosti “Železné košile” (“vnější”) a “Krytu zlatého zvonu” (“vnitřní”) jsou sice součástí našeho curricula, ale absorbovat soupeřovi údery se neučíme. Ostří, kterého si člověk nevšimne, totiž změní vše.

Jednou z metod nácviku “Krytu zlatého zvonu” je v tradičním jihočínském Gung Fu právě cvik zvaný “Umění železné lávky”. Doprovodná videa vám ukaží jak variantu na břiše, tak zádech.

Čínská bojová umění však cvičí i pokročilejší varianty – s hlavou a nohama na židli. Filmové foto výše tedy není fikcí, dovednost “Železné lávky” se takto skutečně nacvičuje – viz foto níže, které pochází z raritního manuálu “Tajemství silového trénink” (Lin Gung Bei Kyut). Ho Fat Naam Sifu vyprávěl, že když cvičil “Železnou lávku” pod dohledem svého mistra Yeung Faat Kwana, starý mnich mu při výkladu učení žákům stál na břiše.

Fundamentální silové cviky Practical Hung Kyun: “Umění železné lávky” (Tit Baan Kiu Gung)

Troufne si někdo čínštiny znalý na překlad básně?

 Pavel Macek Sifu, Practical Hung Kyun

Practical Hung Kyun pro začátečníky

Sdílení