Existují čtyři hlavní skupiny čili metody útoku, a to:

  1. údery (Da)
  2. kopy (Tek)
  3. pády (Dit)
  4. úchopy (Na)

Practical Hung Kyun: Údery, kopy , porazy, zápas

Útok údery se obecně vztahuje k jakémukoliv způsobu zasažení soupeře rukou, paží či lokty. Patří sem i tzv. „bodnutí“ (Dim ), tedy úder pouze prsty. Útok na vitální body (Dim Yut) je velice pokročilou formou Gung Fu. Někdy se pro zasažení soupeře používá i hlava – tento způsob útoku používají zvláště ti, kdo cvičili „Umění železné hlavy“ (Tit Tau Gung).

Practical Hung Kyun: Údery, kopy , porazy, zápas

Občas se má za to, že se v Gung Fu jen zřídka používají pro útok nohy. Toto nedorozumění se pravděpodobně zakládá na skutečnosti, že ve většině Gung Fu sestav tvoří ruční techniky více než 75% všech technik. Ovšem útoky nohou jsou velice důležité, obzvláště v severních stylech. Existuje jedno přísloví, které praví: „Ruce se používají na obranu, nohy pro útok“ (Sau Si Leung Mun Sin Chyun Pang Geuk Da Yan). Gung Fu kopy se málokdy kopou vysoko a jsou většinou nenápadné, jelikož jejich hlavním cílem je použít je bez toho, aby si jich soupeř všiml. V Siu Lam Gung Fu existuje více než třicet šest rozličných kopů.

Practical Hung Kyun: Údery, kopy , porazy, zápas

Termín „pády“ se týká toho, že bojovník přinutí soupeře spadnout na zem. Jednou z hlavních metod jak dostat soupeře na zem jsou přehozy. Mnohé Gung Fu přehozy jsou téměř naprosto identické s některými technikami džúdó (traduje se, že džúdžucu, předchůdce džúdó, vzniklo z Gung Fu během dynastie Ming). Mezi další metody patří porazy, podmety a odstrčení. V Gung Fu může člověk dostat soupeře na zem, aniž by ho musel předtím držet.

Practical Hung Kyun: Údery, kopy , porazy, zápas

„Úchopy“ se týkají držení nebo páčení soupeře, kterého máme pod kontrolou. V tomto typu útoku se často používají dovednosti tygřích a orlích spárů. Bojovník drží soupeře tak, že páčí jeho klouby, čímž ho má pod kontrolou, nebo chytne soupeřovy svaly či cévy tak silně, že zasažené oblasti ochromí. Siu Lam je proslulý svými „Sedmdesáti dvěma úchopy“ (Siu Lam Chat Sap Yi Ba Kam Na Sau).

Je třeba zdůraznit, že toto rozdělení metod útoku do čtyř hlavních způsobů je svým působem subjektivní a slouží k přehlednějšímu rozčlenění studia. Zajímavé je, že mnoho ostatních populárních bojových umění se specializuje na ten či onen způsob útoku z oněch čtyř skupin Například západní box se zaměřuje na údery, taekwondo na kopy, džúdó na pády a aikidó na úchopy.

  • Originál: Wong Kiew Kit, Introduction to Shaolin Kung Fu 黃橋傑,少林拳術(附龍虎拳), London 19964, str. 82.
  • Překlad: Pavel Macek Sifu, Practical Hung Kyun

Practical Hung Kyun pro začátečníky

Sdílení