Povstání boxerů

Přinášíme vám raritní svědectví o boxerském povstání z pera slavného českého cestovatele E. S Vráze.

Jedná se o jednu z prvních zmínek o čínském boxu v české literatuře! Níže uvedená pasáž pochází z knihy Čína. Cestopisné črty (str. 66-67), vydané v r. 1904.

Čínskému boxu zdar!

“Zapsaní podrobovali se pravidelným cvičením tělocvičným, od nichžto jejich setniny odvozují své jméno, nabádáni jsouce k trvalému pěstění tělocviku sliby, že ti, kteří nabudou žádoucí dokonalosti v umění rohovnickém (boxerském), vstoupí do služeb císařovniných, na místa dobře placená, se zajištěným rychlým postupem. Také jim namlouváno, že budou-li po tři měsíce, po případě po šest měsíců pravidelně vykonávati obřady předepsané na každý den, jako vrchol zdokonalení nabudou nezkrotné odvahy a nepřemožitelnosti, tak že ni kulka z ručnice ni meč jich nezraní; ale naopak, že i děcku bude lze v boji přemoci dospělého sic, avšak nezasvěceného člověka. Tisíce a tisíce uvěřili tomuto žvástu, a tisíce a tisíce jinochů, ba hošíkův až i desítiletých, spěchalo, aby se dali zapsati v řady zasvěcených.

Cvičením bylo: Shýbání se tělem k zemi, při čemž cvičenci prsty obou rukou dotýkali se země, obracejíce se nejprvé tváří k východu a potom i k jihu; vrhání se na znak a po několikaminutovém klidném spočinutí házení sebou s boku na bok; posléze stojmo dlouhá řada cvičení prostých převážně s výpady na soupeře a s odrazy jeho ran. Za stejnokroj měli boxeři červený turban, přes prsa červenou šerpu, a červené “tae tzio”, neboli širokou tkanici na zavázání kalhot u kotníků.”

Objevil a přepsal Petr Vrána, Practical Hung Kyun Praha


Tvoje cesta k mistrovství začíná prvním krokem.

Practical Hung Kyun: Sebeobrana, síla & kondice, zdraví 

Pošli nám obratem email pomocí formuláře níže, a dostaneš speciální nabídku 3 lekcí ZDARMA + Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA! 

Neotálej, protože naše PHK lehce se rychle zaplňují. 

  • Krok 1

Rozhodni se do kterého PHK Gymu chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky.

  • Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA plus Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení (vyžadováno)

    Tvůj email (vyžadováno)

    V které škole chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA? (Praha nebo Jihlava?)

    Napiš nám a my se ti co nejdříve ozveme!

    Chceš se umět ubránit, dostat se do kondice, zesílit?

    Chystané akce! 

    žádné plánované akce

    Sdílení