…a ani fungovat ve sparringu nemají.

Nedávno jsem se vracel domů, odemykám dveře, mám takový divný pocit, že někdo stojí za mnou. Podívám se přes pravé rameno, připraven vypálit úder loktem dozadu (Ding Jaang, 3., 4. a 13. sekce “Krocení tygra ve znaku gung”) a… Nikdo tam nebyl. Odemknul jsem dveře, pohladil kočku a dal si čaj.

Opomine-li loket z otočky, což je de facto ovšem jiná technika, Ding Jaang ve sparringu ani “v kleci” neuvidíte. A ani řadu dalších technik (alespoň tedy ne plánovaně… doufejme): Vražení prstů do očí v clinchi nebo v boji na zemi. Kop kolenem do rozkroku, anebo zezadu do kostrče. Stržení za vlasy. Kladivo do zátylku. Chycení za rukáv nebo jiný kus oblečení. Zachycení zbraně. Údery vlevo vpravo proti více útočníkům. Bloky i údery z přirozeného postoje. A další a další, které v sestavách ani nejsou, jako je kousání nebo plivání (zkuste příště v clinchi někoho kousnout a plivnout mu do obličeje, schválně).

Řadu PHK technik samozřejmě nejen lze, ale je třeba procvičit v různých formách sparringu, s patřičným ochranným vybavením – jeden na jednoho, plný kontakt. „Různých formách sparringu“ je však klíčové sousloví – přidejme i “v různých formách situačních drilů”. Řada technik, které v klasickém “jeden na jednoho” neupotřebíte (a ne, nemám na mysli jen tzv. špinavé techniky”), se “najednou” objeví v jiných formách – proti více soupeřům, v oblečení s dlouhým rukávem, proti zbraním, atd.

Dtto platí pro techniky, jejichž smyslem je silový a kondiční trénink – v Practical Hung Kyun první části sestav, kterým se říká Da Jong, “cvičit na místě”. Nikdo samozřejmě v čelném nízkém postoji “jezdce na koně”, avšak síla, kondice a pohyb, získané z cvičení těch či oněch technik, jsou univerzální dovednosti, které hrají v následném použití důležitou, a často klíčovou roli.

Měj to na paměti, až budeš příště cvičit, a nevylej dítě i s vaničkou jen proto, že tu či onu techniku v jedné z forem sparringu nepoužiješ. Neobviňuj vidličku, že se s ní špatně krájí steak.

A teď hybaj cvičit.

 Pavel Macek Sifu, Practical Hung Kyun

PS: Přečtěte si komplementární článek …a tyhle techniky ve sparringu fungují!

Obrazový doprovod: Velmistr Lam Sai Wing a Bruce Lee, Ding Jaang. Bruce Lee na ilustračním foto výše to mj. dělá špatně, úder má jít hrotem lokte (Ding = hrot, Jaang = hrot lokte), ne nadloktím – ale ono to vlastně ve válečné vřavě a chaosu bitky ne vždy nutně vyjde tak, jak by člověk chtěl, takže beru zpět.


Tvoje cesta k mistrovství začíná prvním krokem.

Practical Hung Kyun: Sebeobrana, síla & kondice, zdraví 

Pošli nám obratem email pomocí formuláře níže, a dostaneš speciální nabídku 3 lekcí ZDARMA + Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA! 

Neotálej, protože naše PHK lehce se rychle zaplňují. 

  • Krok 1

Rozhodni se do kterého PHK Gymu chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky.

  • Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA plus Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení (vyžadováno)

    Tvůj email (vyžadováno)

    V které škole chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA? (Praha nebo Jihlava?)

    Napiš nám a my se ti co nejdříve ozveme!

    Chystané akce! 

    žádné plánované akce

    Sdílení