Podívejte se na video nácviku sparringu níže.

Někteří z vás si toho všimnou hned.

Někteří z vás teprve, až se to stane – stejně jako některý z cvičenců. Ale to už je bohužel často pozdě. 

V PHK cvičíme různé druhy sparringu – nejen klasický jeden na jednoho, dle těch či onech pravidel. Forma sparringu výrazně ovlivní technický arzenál, taktiku a strategii. Jen kopy a údery? Clinch? Boj na zemi? Více soupeřů? Anebo si představte si, že by někdo uprostřed zápasu alá brazilské džúdžucu či MMA najednou vytáhnul nůž.

Jistě znáte známé přísloví “vytasit pistoli v boji na nože”. Pokud cvičíte pro reálnou sebeobranu, taste nože (a pistole, a teleskopy) v boji beze zbraně, ať už ve stoje, v clinchy, či na zemi. Vždy musíte předpokládat, že je nepřítel ozbrojen.

Opakuji – vždy musíte předpokládat, že je soupeř ozbrojen. 

Pokud se budeme bavit o útoku nožem lze říci, že je:

  • nečekaný, překvapivý a zákeřný
  • vedený velmi často zblízka
  • rychlý a agresivní
  • kontinuální (tj. neskládá se z jednoho bodnutí či seknutí)
  • extrémně nebezpečný! 

Jakmile je nůž ve hře, je již (téměř) pozdě. I trénovaní jedinci si nože často všimnou až poté, co jsou pobodáni či pořezáni.

Co dělat? Utéct. Tasit svojí zbraň, a vytvořit si příležitost pro útěk. Použít improvizovanou zbraň a vytvořit si příležitost pro útěk. Co ale dělat v nejhorší možné situaci – nic z výše uvedeného nejde, a útočník vám začne pumpovat nůž do břicha jak šicí stroj?

V PHK neučíme obranu proti noži, ale přežití útoku nožem, například ve formě drilu výše, který byl zaměřen na rozpoznání útoku a zachycení ruky se zbraní (video neukazuje návaznou destabilizaci, destrukci, příp. odzbrojení, a útěk.

Pavel Macek Sifu, Practical Hung Kyun

PS: Zvláštní poděkování Davidovi Rogersovi Sifu za návrh zařazení tohoto drilu do sparringu. Úvodní foto pochází z londýnské High Road, kde bylo mezi lety 2012-2014 celkem 58 útoků nožem (!).  


Tvoje cesta k mistrovství začíná prvním krokem.

Practical Hung Kyun: Sebeobrana, síla & kondice, zdraví 

Pošli nám obratem email pomocí formuláře níže, a dostaneš speciální nabídku 3 lekcí ZDARMA + Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA! 

Neotálej, protože naše PHK lehce se rychle zaplňují. 

  • Krok 1

Rozhodni se do kterého PHK Gymu chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky.

  • Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA plus Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení (vyžadováno)

    Tvůj email (vyžadováno)

    V které škole chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA? (Praha nebo Jihlava?)

    Napiš nám a my se ti co nejdříve ozveme!

    Chceš se umět ubránit, dostat se do kondice, zesílit?

    Chystané akce! 

    žádné plánované akce

    Sdílení