“Pokud se chceš naučit bojovat, musíš cvičit proti někomu, kdo bude bojovat proti tobě”, říká Burton Richardson z JKD Unlimited, renomovaný instruktor mnoha bojových umění a stylů.

Jinými slovy, sestavy, stínové drily, práce na aparátech,  aplikační drily atd. mají v tréninku své místo, ale – klíčem k sebeobranným dovednostem je tréninkový boj, sparring. Otázkou je – jak na něj? 

Burton píše, že dva klíčové principy nácviku sparringu jsou progresivní rezistence a variabilní intenzitaRezistence znamená, že sparring partner bude klást odpor – stejně jako nepřítel v případném reálném boji. Intenzita znamená, jak lehce či tvrdě se jede.

Jedním z extrémů je žádný sparring a jen cvičení technika a sestav. Sparringové sestavy a aplikační drily lze cvičit se 100% intenzitou, avšak vzhledem k tomu, že jsou předem dány, není zde žádná rezistence – sparring partner spolupracuje.

Extrémem druhým je obléknout na sebe chrániče a začít se vzájemně řezat hlava nehlava – maximállní rezistence i intenzita. Profesionální MMA či Muay Thai zápasníci cvičí se 100% intenzitou na boxovacích pytlích a lapách, avšak většinou sparringují na cca. 60%. Sparringovat je třeba bezpečně, ve střední intenzitě, a dle jasné metody.

Současná hvězda MMA Conor McGregor na téma lehkého sparringu říká:

“Myslím si, že tento typ tréninku… je to, co bychom měli dělat nejvíce. To je přesně to, co tam pak zažiješ. Holé tělo, [MMA] rukavice, žádné chrániče na holeně. Je to dobré pro mysl, protože ucítíš, jjké to je, bez toho, abys ničil tělo”.

V různých formách sparringu lze jak rezistenci (míra “nespolupráce”), tak intezitu (jak lehce či tvrdě) přizpůsobovat a měnit. Lze cvičit předem dané drily a lehce, rozvolněnější drily a lehce, předem dané drily a tvrdě, anebo volný sparring a tvrdě – a cokoliv mezi. Všechny kombinace jsou možné. Proto progresivní rezistence a variabilní intenzita.

Burton Richardson v průběhu své praxe přišel se čtyřmi hlavními principy sparringu – a přidává princip pátý, pro reálný boj.

Stáhněte si 5 pravidl níže v .pdf, vytiskněte si je, pověste v tělocvičně, řiďte se podle nich a – zlepšete se!

Pavel Macek Sifu, Practical Hung Kyun

Pravidla sparringu .pdf

Pro stažení pravidel KLIKNĚTE ZDE, anebo na obrázek výše


Tvoje cesta k mistrovství začíná prvním krokem.

Practical Hung Kyun: Sebeobrana, síla & kondice, zdraví 

Pošli nám obratem email pomocí formuláře níže, a dostaneš speciální nabídku 3 lekcí ZDARMA + Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA! 

Neotálej, protože naše PHK lehce se rychle zaplňují. 

  • Krok 1

Rozhodni se do kterého PHK Gymu chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky.

  • Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA plus Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení (vyžadováno)

    Tvůj email (vyžadováno)

    V které škole chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA? (Praha nebo Jihlava?)

    Napiš nám a my se ti co nejdříve ozveme!

    Chceš se umět ubránit, dostat se do kondice, zesílit?

    Chystané akce! 

    žádné plánované akce

    Sdílení