Pět zvířat PHK: Drak, had, tygr, leopard, jeřáb!

Jak to s těmito a dalšími “zvířecími styly” vlastně je? Jak je to s tzv. napodobováním zvířat? Stojí za to si udělat výlet do ZOO nebo džungle? Otázky, samé otázky…. 

Podívejte se na překlad provizorní překlad popisu “Pěti zvířat” ze starého Gung Fu románu o Luk A Choiovi, který napsal Lam Sai Wingův žák Jyu Yu Jai. Vycházeli jsme z anglického překladu Wong Kiew Kit sifu a přihlédli k čínskému originálu. Přidali jsme též jasný a stručný komentář o použití daných technik v PHK.

Drak (Lung) trénuje “ducha” (San). Cvičenci bojových umění akumulují vitální energii v “Rumělkovém poli” (Daan Tin). Natahují končetiny anebo pracují tělem, jejich srdce, ruce, a nohy se koordinovaně hýbají, jako zázračný drak proplouvající Nebesy, měnící se a proměňující nad všechna očekávání.

Příklad PHK aplikací: škrcení pomocí oblečení, obrana proti takedownu, klinči, kravatě, držení přes ruce/pod rukama zepředu/zezadu, bicepsový klinč…

Had (Se) trénuje “energii” (Hei). Její použití musí být měkké a harmonické. Nejprve je třeba použít techniku “Stabilizování zlatých mostových rukou” (Dim Gam Kiu Sau), vést energii do konečků prstů, díky čemuž bude deset prstů jako ze železa či oceli.

Příklad PHK aplikací: finta a kop do rozkroku, bodnutí prsty do krku, píchnutí do očí…

“Forma tygra” (Fu Ying) trénuje “kosti” (Gwat). Pas, postoje i práce nohou jsou jak stabilní, tak mobilní, jako dva drápy vrhající se na oběť, chytající, tlačící a trhající. Techniky na těsnou vzdálenost brání tělo. Silnou stránkou této formy je pas, postoj, práce nohou a mosty (tj. předloktí).

Ukázka “Pěti zvířat” (Ng Ying Kyun), Čína 2018

Příklad PHK aplikací: Chycení, tlak a úder dlaní, vražení prstů do očí, chycení za ohryzek, nastoupení do agresora s lokty, tlak a další útoky na oči, rozkrok a ohryzek…

“Forma leoparda” (Paau Ying) trénuje “sílu” (Lik). Pohyb dopředu a dozadu, skoky a úhyby musí být aktivní a hbité. Údery prsty pěstí (tj. druhými klouby) musí být jako železné či ocelové háky, při pohybu dopředu vystřelují a vráží jako šipka, proráží a smetávají.

Příklad PHK aplikací: Kladivové údery do krku, zátylku či spánku, finta nahoře a úder na rozkrok, úder předloktím do krku, zachycení a další úder předloktím do zátylku…

“Forma jeřába” (Hok Ying) trénuje “esenci” (Jing). Zlepšení závisí na jediném slově – “klid”. Být klidný se týká zaktovení, uhnutí do stran, udeření, odklonění a sebrání. Když se člověk hýbe dopředu, je to jako kdyby letěl audeřil do vody. Když se hýbe dozadu, je to jako plně uvědomující si duch, maskující skutečný záměr. Využívá klidu na  zajištění vítězství.

Příklad PHK aplikací: Vyhnutí se úder prsty do krku, očí či ohryzku, seknutí konečky prstů přes oči a kop do rozkroku, zaklinčování a kop kolenem do rozkroku…

Žák PHK Gymu Praha Petr “Žába” (!) Holata kdysi pronesl, že… Viz video.

Já dodám jen jedno: V gymu procvičuj zvířecí nemilosrdnost a krutost, mimo gym laskavost.

Pavel Macek Sifu, Practical Hung Kyun

Poznámka: Při psaní tohoto článku nebylo ublíženo žádnému zvířeti ani člověku. Kromě Vojty, Kaina, Pavla, Pepy, Scoobyho, Žáby…


Tvoje cesta k mistrovství začíná prvním krokem.

Practical Hung Kyun: Sebeobrana, síla & kondice, zdraví 

Pošli nám obratem email pomocí formuláře níže, a dostaneš speciální nabídku 3 lekcí ZDARMA + Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA! 

Neotálej, protože naše PHK lehce se rychle zaplňují. 

  • Krok 1

Rozhodni se do kterého PHK Gymu chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky.

  • Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA plus Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení (vyžadováno)

    Tvůj email (vyžadováno)

    V které škole chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA? (Praha nebo Jihlava?)

    Napiš nám a my se ti co nejdříve ozveme!

    Chceš se umět ubránit, dostat se do kondice, zesílit?

    Chystané akce! 

    žádné plánované akce

    Sdílení