Perioda Mao (5-7)

Při východu slunce vstaň a zacvakej 300x zubama, a máchej rukama dopředu a dozadu, abys uvolnil svaly a šlachy. Poté tři dlaně, dokud nebudou teplé, masíruj šestkrát nebo sedmkrát obě strany nosu a obě oči a pětkrát nebo šestkrát obě uši. Jako další krok polož dlaně obou rukou na uši, prsty vzadu na temeni, polož ukazováčky na prostředníčky a cvrkni ukazováčky 24krát – cvik se jmenuje “tlouct na nebeský buben.” Pak jdi ven cvičit Daoyin cvičení. 

Perioda Chen (7-9)

Po dokončení Daoyin cvičení vypij šálek horké vody nebo čaje, a pročeš si vlasy rukama místo hřebenu, více než 100krát, abys osvěžil mysl a projasnil zrak. Poté si umyj obličej a vypláchni ústa. Na snídani je nejvhodnějši kaše nebo jiná lehká jídla, po snídani ujdi pomalu 100 kroků a masíruj si přitom břicho, což dělá dobře slezině a podporuje trávení. 

Perioda Si (9-11)

Čti knihu, poklízej domácnost, pěstuj zeleninu anebo pečuj o květiny. Když budeš unavený, tiše se posaď, abys vyživoval mysl, anebo cvakej zubama a polykej sliny. Protože starší lidé mají obtíže s dechem, je lepší s ostatními nemluvit nahlas moc dlouho. Mluvení spotřebovává Qi, proto je lepší “mluvit málo a vyživovat Qi.”

Perioda Wu (11-13)

Najez se na obědě do 80 procent sytosti, a vypláchni si ústa čajem, abys rozpustil mastnotu. Pak se klidně na chvíli posaď, anebo si dej šlofíka. 

Perioda Wei (13-15)

Dej si šlofíka, cvič Qigong, hraj šachy, čti si časopisy, anebo poklízej domácnost. 

čínská kaligrafie

Perioda Shen (15-17)

Čti anebo skládej básně, procvičuj kaligrafii nebo malbu, hraj na loutnu, jdi ven a sleduj zapadající mraky, pracuj chvíli na poli anebo si dej procházku mezi poli. 

Perioda You (17-19)

Věnuj se cvičení Dayoin. Večeř brzy a málo. Dát si malou skleničku alkoholu je v pořádku, ale dávej pozor, aby ses neopil. Předtím, než půjdeš do postele, si vypláchni si ústa, abys odstranil jakékoliv zbytky a cokoliv, co by škodilo zdraví, a umyj si nohy teplou vodou, abys omezil vnitřní horkost a zlepšil cirkulaci krve. 

Perioda Xu (19-21)

Cvič Qigong a pak jdi do postele. Nejlepší je “ležet ve tvaru luku”. Předtím, než zavřeš oči, zklidni mysl. 

Periody Hai a Zi (21-1)

Lež ve spánku s pokrčenýma kolenama, ale když se probudíš, protáhni se, uvolni a změň pozici, abys podporoval cirkulaci Qi a krve. Spi v tichém prostředí a spi klidně, abys vyživoval Qi. 

Periody Chou a Yin (1-5)

Toto jsou periody, kdy Jing (esence) a Qi začínají růst. Jelikož Jing a Qi jsou ty nejvzácnější poklady každého člověka, nedoporučuje se je přilišně spotřebovávat během sexu, i když i přílišné zadržování může být též škodlivé. Obecně řečeno se starším lidem doporučuje, aby měli sex jednou za 20 až 30 dní. 

Lao Ma

  • Originál: Liu Zhengcai, The Mystery of Longevity, Foreign Language Press Beijing, 1990.
  • Překlad: Pavel Macek Sifu, Practical Hung Kyun
  • Foto: Petr Vrána, Lao Ma; poslední foto = autoportrét. Nesouvisí s posledním bodem.

Tvoje cesta k mistrovství začíná prvním krokem.

Practical Hung Kyun: Sebeobrana, síla & kondice, zdraví 

Pošli nám obratem email pomocí formuláře níže, a dostaneš speciální nabídku 3 lekcí ZDARMA + Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA! 

Neotálej, protože naše PHK lehce se rychle zaplňují. 

  • Krok 1

Rozhodni se do kterého PHK Gymu chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky.

  • Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA plus Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení (vyžadováno)

    Tvůj email (vyžadováno)

    V které škole chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA? (Praha nebo Jihlava?)

    Napiš nám a my se ti co nejdříve ozveme!Chceš se umět ubránit, dostat se do kondice, zesílit?Chystané akce! 

    žádné plánované akce

    Sdílení