13. letní Camp Practical Hung Kyun

Letošní již 13. a v pořadí můj už 5. (!) camp jsem očekával s rostoucí netrpělivostí. Celý koncept PHK campu je neuvěřitelně skvělý mentální oddych a opravdu jsem jej po několika intenzivních pracovních měsících potřeboval.

Na PHK camp jsem dorazil později (samozřejmě kvůli práci) a mrzelo mě to. Okamžitě po příjezdu, ale ze mne vše spadlo a rutina trénink-jídlo-odpočinek-trénink-jídlo-odpočinek se opět ukázala nejlepším balzámem na unavenou hlavu (i když ne na tělo! To rozhodně ne). Nemusel jsem řešit nic jiného a to bylo skvělé.

Už od pátku mě přepadala trudomyslnost a představa návratu do běžného života mě dost ničila. Návrat pak byl ještě drsnější než jsem čekal, ale za to si můžu sám. Holt už teď se těším na další kemp a klidně bych se tam vrátil hned teď.

Chci poděkovat všem účastníkům – všem bratrům, spolubydlícím a samozřejmě sifu za to, že dělají jeden týden v roce místo pod kopcem Pravdou rájem na zemi (i když jsem si to při lezení nemyslel).

Tomáš Scooby Bazala, Practical Hung Kyun Praha

Že by třináctka byla nešťastným číslem? Ještě že na pověry a povídačky v Practical Hung Kyun nevěříme! 

A skutečně – 13. letní tréninkový camp byl skvělým zážitkem stejně jako ty předchozí. 

Mnozí lidé na mne nevěřícně kulí oči, když jim říkám, že svou dovolenou budu trávit týdenním cvičením a dřinou mimo civilizaci a popisuju jim to jako nejlepší akci roku. Ale je tomu tak – strávit týden ve výborné partě kamarádů prací na zlepšování svého gungfu, nemyslet přitom na blbosti a odpočinout si od civilizace, to je skutečně jedinečný zážitek.

Dechová cvičení, bouchání do lap, formy, aplikace, komba a práce ve dvojici, posilování a protahování, obrana proti noži, sparring (jak beze zbraně, tak šerm dlouhými tyčemi), povídání o konceptech a principech. Tohle vše vystavěno v systematickém, vzájemně navazujícím programu, za který patří dík mému sifu.

A mým gungfu bratrům a sestrám za vše ostatní – semknutost party, spolupráci při trénincích, ale i srandu mezi nimi.

Už aby tu byl další camp!

Honza Jíša, Practical Hung Kyun Brno

13. Practical Hung Kyun Camp byl můj první. Z počátku jsem měl trochu obavy, ale ty se záhy rozplynuly.

Každý den přinášel spoustu příjemných zkušeností, které bych shrnul jako blaženost z jednoduchosti. Samozřejmě, že se mi nechtělo brzo ráno vstát, samozřejmě, že kemp byl fyzicky náročnější než běžné tréninky, samozřejmě, že mi nešel každý dril, ale na kempu všechny věci po chvíli ztratí svůj negativní náboj.

Například mi nešla jedna základní věc při drilu na lapách (řečeno vznešeně slovy původního textu: měl jsem špatnou strukturu, z které vycházel úder, řečeno méně vznešeněji: zase jsem to voral). Sifu mě důrazně opravil se slov: “Stop! Stop! Stop! Děláš to blbě, musíš takhle.” Snažím se dál a po chvíli slyším opět Sifu: “Stop! Stop! Stop!” Myslel jsem si, že předchozí chybu jsem zlepšil, tak jsem si říkal, co jiného zase “jebu” (člověk je k sobě v duchu překvapivě upřímný). Sifu ke mně přistoupil, beze slova mi urovnal na krku vyčuhující cedulku od trička a řekl: “V pořádku, můžete pokračovat.”

Někomu se to může zdát jako trapná historka. Ano, můj život je trapný, zároveň veselý a radostný. Sifu by jistě našel něco jiného, co by mohl vytknout. Tahle chyba potěšila. Představovala zlepšení, když už nic jiného tak mé vizáže a nálady. Vím, že by byla chyba, kdybych na kemp nejel a stále asi nedokážu docenit veškerý přínos.

Tohle je vzkaz hlavně pro mě, pokud budu za rok sedět na zadku a přemýšlet, zda jet nebo nejet na kemp. Vzkaz pro ostatní: správná odpověď je na kemp jet, popř. 42.

Sbohem, a díky za cedulku.

Jan Lipert, Practical Hung Kyun Praha

Na camp jsem se jako každý rok těšil. Týdenní psychický odpočinek v lese uprostřed ničeho (omlouvám se okolním vesnicím).

Když se mě někdo ptá, co jsem tam dělal, tak je moje odpověď poněkud strohá. Jedl, cvičil, spal a občas to proložil sprchou. My, co jsme na campu byli, víme, že to zdaleka není všechno. Člověk jednou za rok vypne počítač, mobil, pokecá o blbostech a v klidu si v chatce zahraje šachy. Když teď zpětně vzpomínám, co se stalo, mám v hlavě hrůzy typu – „hezky voníš“ při grapplingu a výhružky ze sprchy. Zapomenout se ale nesmí na večerní dýchánky.

I já bych se rád přidal s děkovnými slovy. Výborně sestavený a vyvážený cvičební program + super parta. Prostě skvěle strávený víkend. Dalšímu campu zdar!

Jirka “Travolta” Pavlíček, Practical Hung Kyun Praha

Jako malej jsem jezdil na tábory. Učil se jak rozdělat oheň, jak přežít v přírodě přes noc, udělat si čaj z lesních plodů jak se v lese chovat a jiné skautské a tábornické umy.

Summer camp. Letní tábor.

Practical Hung Kyun camp je pro mě dost podobná záležitost. Tábornické dovednosti se sice mění na obranu proti noži, šerm s dlouhou tyčí, boj s chrániči 1 na 1, stínové sestavy se zbraní i bez a posilovací program. I tohle ale zní jako dobrá náplň letního tábora, no ne? A navíc…mladí kluci jsou ovlivněni gungfu filmy s Brucem Lee (alespoň já byl) a v člověku to nadšení pro boj tak nějak zůstane. Když se na campu člověk rozhlédne kolem sebe… „Everybody is Kung Fu Fighting!“.

Pro mě to byl tedy camp s parádním programem a fajn lidmi. Btw: Není to krásná představa, dát si po tréninku sprchu, poobědvat s přáteli u chatky uprostřed lesa, kde mezi dubovými listy prosvítá sluneční svit a dát si vynikající cappuccino ze silácké kavárny vzdálené jen dvě chatky!?

Martin Kynčl, Practical Hung Kyun Praha

Letošního campu jsem se dlouho a hodně bála. Jaké bylo moje překvapení, když se mi ke konci týdne vůbec nechtělo domů s tím, že ještě jeden týden by vůbec nebyl špatný.

Vzhledem k výborně sestavenému programu jsme mohli cvičit intenzivně, řádně a hodně se při tom naučit. Velmi jsem ocenila práci na postojích, a to jak při stání, tak při sestavách. Jakmile začnou lépe fungovat nohy, zbytek těla se přidá. Líbilo se mi i cvičení na lapách. Postupovalo se pomaleji, tedy tak aby člověk mohl celé kolo opravdu cvičit a ne přemýšlet co kam kterou rukou. Díky tomu jsme se mohli lépe soustředit a procvičit co bylo třeba. Asi bych musela psát celý den, kdybych měla vyjmenovat vše co se mi na cvičení na campu líbilo a co všechno jsem si odvezla.

Ještě jednu věc však musím určitě zmínit. Na campu byli skvělí lidé. Všichni gungfu bratři bez jediné vyjímky byli super kamarádi, parťáci při cvičení a hodní kluci (a holky, vlastně holka). Milá byla i stejně jako v minulých letech přítomnost školy sifu Ivana Rzounka, kdy jsme se mohli zeptat na jejich trénink a jejich styl, nebo prostě jen tak poklábosit.

Moc děkuji svému sifu za všechny tyto možnosti, za skvěle vystavěný program a báječně strávený týden. Už se nemůžu dočkat dalšího campu.

Kačka Lahodová-Turchichová, Practical Hung Kyun Praha

Practical Hung Kyun pro začátečníky

Sdílení