Čínský box a šerm v akci: 14. letní camp Practical Hung Kyun

„Co nebolí, není z lásky“ – jedno z několika hesel letošního Practical Hung Kyun tréninkového campu. A zatímco až donedávna jsem si myslel, že nejraději mě má maminka, nyní už vím, že nejraději mě má sifu.

Bojový Noi Gung, formy, „Dlouhé mosty“, aplikace a praktická sebeprotekce, sparring a drily beze zbraní, šerm krátkými tyčemi, dlouhé vs. krátké zbraně (obrana brány aneb „vydejte nám Degena“), promyšlené posilování, zatraceně výživný strečink i umění uvolňování. A spousta dalších drobných radostí v partě skvělých lidí a bojovníků. Tělem i myslí.

Společně jsme se potili, krváceli, dřeli, ale i jedli, bavili se a relaxovovali. Díky vám za jednu z nejlepších akcí celého roku, mí gungfu bratři a sestry. A největší dík patří samozřejmě mému sifu Pavlovi Mackovi, který pro nás tohle celé připravil.

Jan Jíša, Practical Hung Kyun Brno

Report zo 14. Practical Hung Kyun kempu je za mňa jedna veľká ďakovačka. Ďakujem predovšetkým sifu, ktorý to celé zorganizoval, koučoval a vydržal to s nami. Ďalej si moju vďaku zaslúžia: Pavel za skvelé spolubývanie; Honza a Iva za to, že sa so mnou podelili o proviant; Pepa za veselé chvíle na Pravde aj v základnom tábore; Vašek za ‚cestu tam i zpátky‘; Honza, Honza a Venca za večernú exhibíciu Deui Chaak a kudlanky; Scooby a Petr za šermiarske a kulinárske tipy; Naďa a Maja za Yinový element kempu; Petr za to, že ma ukecal k výstupu na kostolnú vežu; všetci menovaní aj nemenovaní za rady k cvičeniu a ďalšie podnety. Zdar a nech nám to vyjde aj ďalší rok!

Daniel Perniš, Practical Hung Kyun Praha

Místo: Místní příroda a ubytování bylo krásné, avšak pro nás Brňáky tak trochu z ruky. Vše naštěstí zachránila přátelská komunita plná ochoty, každý vypomohl jak se jen dalo a proto všem ještě jednou velké díky!

Program: Promyšlený, rozmanitý a hlavně funkční! Hned první den jsem byl zničen řádným protažením, což mě velice překvapilo, že zrovna řádný strečink mě takhle jednoduše zničí. Ale vše se vyplatilo, rozdíly vidět jsou a to je hlavní. Co se krátké tyče týče, když jsem ji první den dostal do ruky, byl jsem úplně mimo a v podstatě se na nic jiného než bezhlavé máchání před sebe nezmohl. Za týden cvičení 300% zlepšení. Dále spousta tipů a procvičení jak na postoje, dlouhé/krátké mosty, reálné situace atd… No prostě nemám co vytknout

Komunita: Nikdo nefňukal, nedělal rozbroje atd… všichni dřeli a pracovali na sobě jak jen mohli, potili krev a přesto se pořád usmívali, radili si a navzájem pomáhali. Za to všem velký obdiv a díky!

Milan Levíček, Practical Hung Kyun Brno

Camp byl báječný. Perfektní restart těla a mysli. Jsem moc rád, že jsem na camp znovu jel. Můžu se jen přidat k poděkování sifu a ostatním, že je možný týden, z kterého lze načerpat tolik zdraví a síly. Ranní a odpolední tréninky perfektně vyvážené. Neuplynul ani týden a už se netrpělivě těším na příští rok. Takže díky všem za skvělou zkušenost!

Jan Lipert, Practical Hung Kyun Praha

Můj druhý Practical Hung Kyun camp byl pro mě stejně ohromnou zkušeností jako první, za což v první řadě chci poděkovat našemu sifu, který vše zorganizoval a připravil super program. Děkuji všem mým bratrům a sestrám ve zbrani, se kterými jsem mohl svůj čas na 14. PHK campu trávit, obyvatelům chatky č. 15 že se mnou pobyt vydrželi, svým trenkám za to, že mohu hrdě nosit znak školy a v  neposlední řadě (KO) Kainovy a Crackonošovy, že mě nemlátili tolik, kolik bych podle nich potřeboval…

Cesta čtyř lidí v jednom autě delší jak 4 hodiny, bloudění po tamních vesničkách a samozřejmě šťastné dojetí do Pnětluk, znovu setkání se se svými gungfu bratry a sestrami, se sifu, který je mým velkým vzorem od doby co jsem se na Hung Kyun dal, cvičení, jídlo, odpočinek, večerní relaxace a prostě celkově dřina je věc na kterou jsem se tolik celý rok těšil. Jak už to tak bývá, najednou jsem byl sám doma s lehce depresivní náladou.

Mohl bych pokračovat v děkování a rozepisování zážitků, avšak mě čeká ranní cvičení „vnitřního tréninku“ Noi Gung!

Václav Melicher, Trutnov

Ach jo, tak zas až za rok.

Můj 4. Practical Hungkyun letní camp skončil. Byl parádní. Skvělý odpočinek pro hlavu a správně nakombinovaný poměr dřiny a odpočinku pro tělo. Kolektiv se zase o něco více poznal a stmelil, neb v potu a krvi se rodí přátelství. Sparring se zbraněmi byl zajímavý a na „Boj o bránu“ budu ještě dlouho vzpomínat. Chtěl bych poděkovat všem za 7 dní té nejlepší dovolené. Díky Sifu!

Josef Vančura, Practical Hung Kyun Praha 

14. letní PHK camp byl naprosto úžasný. Těšil jsem se na něj minimálně měsíc dopředu, protože jsem věděl, že campy jsou super akce, a že se na nich člověk hodně posune ve svém učení.

Program byl doslova nabitý. Boj s obuchy byl velmi poučný, kde i relativně slabší soupeři dokázali zasadit silnější a přesnější údery a zvítězit. Obrana brány aneb hra „Vydejte nám degena“ byla třešničkou na dortu :-). Nesmím zapomenout ani na „Dlouhé mosty“, které jsme procvičili ze všech stran a hlavně se mi je povedlo zařadit do svých nej technik k reálnému použití. Nakonec musím zmínit dechové cvičení, sestavu cviků Yat Ji Tou Sim, která mě každým dnem baví víc a víc.

Na letní campy jezdím pravidelně a vždy si tam krom jiného odpočinu od starostí všedních dnů. Přiblížím se více k přírodě a opravdu prožívám každý okamžik naplno. O to je pak horší realita, do které se člověk vrací. Věřím, že ve mě vždy kus toho krásného zůstane a člověk se stává silnějším nejen na těle, ale i na duchu. Už teď se těším na další ročník. Zavěrem chci poděkovat všem účastníkům. Takže díky sifu! Díky gungfu bratři a gungfu sestry! Bylo to moc fajn.

Radovan Vaverka, Practical Hung Kyun Praha

Zatímco jsem se předchozím campům z různých důvodů vyhnul, tentokrát jsem se rozhodl zatnout břicho a podsadit pánev a konečně jet – lepší zážitek jsem si nemohl přát. Propracovaný program, celodenní gung fu dřina – jsem maximálně spokojen a natěšen na další cvičení, řekl bych tomu i s určitou mírou opatrností „skvělá dovolená“, protože jsem si i odpočinul – tedy spíše myslí než tělem.

Poznal a dostal jsem „po čuni“ od spousty zajímavých super lidí, kteří byli vždy velmi nápomocní a naprosto pohodoví, naučil jsem se spoustu nového a zároveň jsem si zrevidoval všechny nejdůležitější věci.

Velké poděkování patří především sifu Pavlovi Mackovi za přísnost, aplikovanou disciplinu, ale zároveň velkou trpělivost, která mi osobně pomohla se v mnoha věcech posunout dál a zlepšit se během jednoho týdne mnohem rychleji než obvykle, za srozumitelné vysvětlení a rady které mi pomohly k pochopení některých principů, některé z nichž mi docvakly až na campu, za motivační úkoly se zadkem k nebi které nás skvěle protáhly a vyklepávání a uvolnění, které jsme pak dělali už i když jsme čekali na zelenou na přechodu na v Lounech, Kainovi též za guidance a dobré rady, Petrovi, Honzovi a Ivě za odvoz a všem bratrům a sestrám za skvělou atmosféru.

Co dodat, těším se na další camp. Sat Yung Hung Kyun!

Andrey Mukameev, Practical Hung Kyun Brno

Na campu se skvěle spí, jí (a někdy pije). Zkrátka dokonalý odpočinek. Ale toho můžete dosáhnout jen při předchozí dokonalé námaze. Jinak si odpočinek úplně nevychutnáte.
Ale nemylte se! Dokonálá neznamená zničující nebo úmorná. Dokonalá námaha je naplňující a osvobozující a tvoří dopočinku úplný protiklad. Takový ying a yang, jak se tak na Západě často a nepřesně říká. Ale co naplat, ten obraz je ilustrativní a já se ho podržím.

Kemp je tedy pro mě yin a yang, a nejen to. Chvílemi mi mám během něj dokonce pocit, že jsou ty dva v rovnováze, řeklo by se hamononii, a svět je v pořádku. A to se mi věru často nestává.
Takže díky za to všechno. Díky sifu a mým bratrům a sestrám. Je fajn být tu a tam v rovnováze.

Vojta Drahorád,  Practical Hung Kyun Praha

Letní PHK camp pro mě vždy znamenal poznání. Jednak poznání toho, co jsem se naučil, co umím a co vydržím. Zároveň ale poznání toho, jaká šíře poznání, dovedností a síly přede mnou ještě leží. Dvě strany téže mince. A bez toho by to ani nešlo, pro mě to znamená řádnou dávku motivace se učit dál.

Drily s důstojnickou šavlí, které letos sifu zařadil do programu, pro mě byly velkou zkušeností. Poznal jsem, jak špatně a hloupě se může člověk bránit a zároveň jak moudře a chytře lze využít výhod dlouhé zbraně. Je mi jasné, že jsme probrali pouze základní prvky drilů, ale rozhodně to zlepšilo mou případnou obranu a využití o 1000 procent.

Kemp je pro mě vrcholem roku, nejlepší dovolená, nejlepší relaxace. Dík náleží našemu sifu, který nám odkrývá cestu, po které jsme se v gungfu vydali. Za mě osobně je to správná cesta. Honza Jíša mě v jednu chvíli na campu oslovil a zeptal se: „Proč se neusmíváš?“ A já mu jen stačil říct, že se směju. Ano, nebylo to možná vidět, ale já se opravdu usmíval… uvnitř… protože jsem byl vnitřně šťastný, tělo se smálo, duše se smála, bylo mi fajn – s vámi všemi!

Tom Nezbeda, Practical Hung Kyun Tábor

Uprostřed mohutných dubů a voňavých lip pnětluckých…scházeli se udatní bojovníci, se zbraní i beze zbraně…

I já jsem letos hodila nějaký strach za hlavu a vrhla se s nadšením do cvičení, abych tak získala velmi cenné zkušenosti. Bylo jich již od prvních chvil nepočítaně:-)
Celý camp se nesl ve velmi přítelském (až láskyplnném:-) ) duchu a co se týká jeho náplně, předčila veškerá moje očekávání: nadchnul mě nejen výborný strečink, cvičení s kettlebell a tyčemi, dlouhé i krátké mosty…ale hlavně výborně promyšlený program pro komplexní rozvoj celého člověka. Posilování jak vnějšího, tak vnitřního gungfu – to vše okořeněné všudypřítomným humorem. Zkrátka týden, na který se jen tak nezapomíná.

Po veselém týdnu a cestě následoval zvláštní, trošku posmutnělý pocit…ale nic není tak černé, jak někdy vypadá:-) Těším se na další a další cvičení, trutnovské tréninky a na další camp! Děkuji za mnoho inspirace, povzbuzení, podnětů. Děkuji, Sifu, děkuji, bratři a sestry!

Naďa Čichovská, Trutnov

Ani nevím kde začít. Na 14. letním Practical Hung Kyune jsem pociťoval podobnou atmosféru jako je ve starých gung fu filmech. V dopoledním tréninku jsme všichni cvičily sestavy, dělali dechová cvičení a především oblíbené dlouhé mosty jako jeden, celkem mi to připomínalo scénku z 36. komnat Shaolinu.

V odpoledním tréninku jsme navázali na dopolední, kdy jsme vše převedli do reálné podoby. Následně jsme měli sparring s krátkou tyčí a boj beze zbraně, pomyslnou třešničku na dortu tvořil strečink, který zakončoval náš odpolední trénink. Jediné čeho lituji, že jsem musel odjet dříve.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem přítomným, za perfektní atmosféru na tréninzích i mimo něj. Děkuji našemu sifu za perfektně naplánovaný program a velkou dávku trpělivosti.

Václav Slezáček, Practical Hung Kyun Brno

Practical Hung Kyun pro začátečníky

Sdílení