“Osmnácti aplikačních drilů” (Sap Baat Saan Sau, SBSS) je série pečlivě vybranných sebeobranných drilů a krátkých bojových sekvencí, pokrývajících 80% všech situací, se kterými se setkáte „na ulici“.

„Osmnáctku“ se učí všichni začátečníci, kteří začínají cvičit v naší škole – SBSS se naučí během prvních 3 měsíců, a nadále je procvičují i v dalších fázích tréninku, bez rozdílu úrovně pokročilosti.

Filosofii Sap Baat Saan Sau nejlépe popisují slova moderního combatives experta Kellyho McCanna jako „sérii osobních bojových principů, aplikovaných na úmyslně limitovaný počet jednoduchých sebeobranných dovedností, které člověk může ve stresu jednoduše použít a a které lze propojit tak, aby vytvořili krátké bojové sekvence.“

Techniky SBSS

SBSS zahrnují všechny tři hlavní fáze boje (postoj, zápas ve stoje, zem), včetně základů obrany proti zbraním:

  • 6 technik ve stoje (kopy, údery, obranu proti úderům, útokům nožem či  teleskopem)
  • 6 zápasnických drilů ve stoje (“kravaty”, škrcení, porazy… )
  • 6 drilů na zemi (pozice a úniky, držení, údery… )

Začátečnické techniky nevyžadují žádné speciální zpevňování a je možno je okamžitě aplikovat – např. “Přímé dlaně”(Jing Jeung ),  “Spodní dlaně” (Daai Jeung), “Sekající údery” (“kladiva”, Pek Cheui), “Kopy kolenem” (Hei Sat) a “útočné lokty” (Gung Jaang), jakož i neortodoxní “techniky” typu dloubání očí, kousání a plivání. Jedním z klíčových aspektů je všam samozřejmě rozvoj tzv. “těžké ruky” (Chung Sau), tj. KO úderu.

Ukázka „Osmnáct aplikačních drilů“ (Sap Baat Saan Sau)

Metodika výuky SBSS

  • Žák se nejprve naučí základní aplikační drily (Saan Sau).
  • Následně pracuje na tzv. variacích (Bin Fa) – většinou variantách techniky pro „co když… “ situace.
  • Jednotlivé aplikace a jejich variace se následovně spojují do různých bojových sekvencí/simulací boje (Wui Hap). V předem daných sekvencích se přidává na intenzitě (síle, rychlosti, agresivitě), a/anebo se přidává na rezistenci – což znamená: nejsou již předem dané, závisí na akci/reakci zúčastněných.
  • Sekvence tak plynule přechází ve volný boj (Saan Da) – a ten může být lehký, plnokontaktní, anebo cokoliv mezi tím.

Ukázka jedné z „bojových sekvencí“ (Wui Hap)

PHK Game Plan 

SBSS se však nesoustředí jen na technickou, ale i taktiku a strategii reálné sebeobrany pro 21. století.

  • Obezřetnost: „Oči sledují čtyři strany, uši naslouchají do osmi směrů” (Ngaan Gun Sei Bin Yi Teng Baat Fong) – cílem je rozpoznat včas nebezpečí, předtím, než konflikt vůbec vypukne.
  • Vyhnutí se: „Z Třiceti šesti strategií je nejlepší utéct” (Saam Sap Luk Gai, Jau Wai Seung Gai).
  • De-eskalace: Poziční kontrola (pro případ více útočníků, anebo možného dalšího útočníka za zády) a tzv. management kontaktu – držení rukou v přirozeném střehu (tzv. „Bariéra,“ Laan), monitoring útočníkových rukou pro případ zbraně, verbální de-eskalace, je-li to ještě možné.
  • Preventivní útok: „Útok je obrana“ (Yi Da Wai Siu),  “žádná obrana, prostě udeřit“ (Bat Jiu Jau Da) – udeřit a utéct, případně pokračovat (viz dále). „Jeden úder musí zabít“ (Yat Kyun Bit Saat) – “zabít” v tomot kontextu znamená, že musí mít váhu, a že musí soupeře alespoň na chvíli otřást. Poznámka: PHK počítá samozřejmě i s možností, že agresor zaútočí první – po obraně však okamžitě přecházíme do protiútoku. Preferujeme pro-aktivní “sebeobranu”, ne reaktivní.
  • Kontinuální útok: „Každá technika používá veškerou sílu a způsobí bolest“ (Mui Jiu Chyun Lik Tung Gik), “kontinuálně tlačit a pokračovat v úderech” (Lin Waan Jeun Gik).
  • Situační kontrola a opuštění scény: Tzv. post-konfliktní fáze boje.

Návazné pluginy

Cvičení se zbraněmi, obrana proti zbraním (nůž, obušek, pistole), ochrana třetích osob, boj proti více útočníkům, boj na zemi atd. jsou součástí návazných programů. Totéž platí pro specializované subcurriculum jako jsou “Dlouhé mosty”, “Krátké mosty”, kopy, zápasení a páky.


Tvoje cesta k mistrovství začíná prvním krokem.

Practical Hung Kyun: Sebeobrana, síla & kondice, zdraví 

Pošli nám obratem email pomocí formuláře níže, a dostaneš speciální nabídku 3 lekcí ZDARMA + Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA! 

Neotálej, protože naše PHK lehce se rychle zaplňují. 

  • Krok 1

Rozhodni se do kterého PHK Gymu chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky.

  • Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA plus Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení (vyžadováno)

    Tvůj email (vyžadováno)

    V které škole chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA? (Praha nebo Jihlava?)

    Napiš nám a my se ti co nejdříve ozveme!

    Chceš se umět ubránit, dostat se do kondice, zesílit?

    Chystané akce! 

    žádné plánované akce

    Sdílení