Nemilosrdnost, uhnutí, penetrace, zastavení – to jsou “Čtyři klíčové principy” (Sei Ji, dosl. [tajné] znaky) sinotibetských bojových umění Hap Ga (“Styl Hrdiny”), Lama Paai (Škola tibetských lámů) a Baak Hok (“Bílý jeřáb”), které v různých fázích vývoje významně ovlivnily dnešní Hung Kyun.

David A. Ross Sifu, žák legendárního Lama Paaai mistra Chan Taai Saana tyto 4 klíče vysvětluje následovně: 

Chaan (nemilosrdnost): Chaan reprezentuje stav mysli, kterého je třeba dosáhnout. Když je člověk pod útokem, není prostor pro pochyby a váhání. Žák musí přijmout, že bude absolutně nemilosrdný. Všechny údery musí být prováděny s plnou silou, všechny bloky musí zničit soupeřovy končetiny.

 

Sim (uhnutí): Sim reprezentuje preferovanou defenzivní metodu. Za nejlepší je považováno se všem útokům vyhnout a zároveň udeřit na odkryté vitální body. Toho dosáhnete pomocí práce nohou, pozic těla a skoky.

 

Chyun (penetrace): Chyun reprezentuje primární ofensivní cíl – všechny údery musí penetrovat a zničit vitální body.

 

Jit (zastavení): Jit reprezentuje druhou linii obrany. Útoky, kterým se nelze vyhnout, musí být zastaveny a útočící končetina zničena.

 

– David A. Ross, Authentic Lama Pai Kung Fu – the Teaching of the Late Chan Tai San (moje anglická recenze ZDE)

Ukažme si použití těchto a dalších principů “Dlouhých mostů” (Cheung Kiu) v prostředí bojů “téměř bez pravidel” – moderním MMA. 

Příklad č. 1: Anderson Silva

V zápase s Forrestem Griffinem Anderson demonstroval principy “údery s tělem natočeným bokem”  (Pin San Jong Da) a “ruka letí dopředu, tělo jde od [soupeře]” (Sau Heui San Lei). Z hlediska „zabaleného“ boxu vše špatně, jinak technika jak vystřižená z Hap Ga. Anderson se vyhne (Sim), a zastaví (Jit) Forrestův útok přímým úderem (Chyun).

Nutno však dodat, že přílišné sebevědomí a ruce dole Andersona později stály titul.

Chyun Cheui

Příklad č. 2: Roy Nelson

Nelsonův “capák” ze zadní (v PHK Kam Cheui/Kap Cheui/Saau Cheui) je legendární – v MMA ostatně tato technika patří mezi procentuelně nejúspěšnější vůbec. Roy “Big Country” Nelson v souboji se Stephanem Struvem demonstruje následovné principy: „Když soupeř nastoupí, sám do něj nastup“ (Dik Jeun Gei Jeun)  a „žádné blokování, prostě udeř“ (Bat Jiu Jau Da). Nelson uhne do strany (Sim) a zastaví (Jit) soupeřův protiútok nemilosrdným (Chaan) protiútokem a další nemilosrdnou smrští úderů na zemi.

Kam Chemie

Dají se techniky „tradičních“ čínských bojových umění použít ve sportovním boji, anebo ano? 

Doprovodné foto: Velmistr Dang Jan Gong (Hap Ga Kyun) učitel našeho kamaráda Davida Rogerse Sifu. Velmistr Dang předvádí techniky Chyun Cheui a Kam Cheui – tytéž, jako Silva a Nelson na videu výše.

– Pavel Macek Sifu, Practical Hung Kyun


Tvoje cesta k mistrovství začíná prvním krokem.

PHK: Sebeobrana, síla & kondice, zdraví 

Pošli nám obratem email pomocí formuláře níže, a dostaneš speciální nabídku 3 lekcí ZDARMA + Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA! 

Neotálej, protože naše PHK lehce se rychle zaplňují. 

  • Krok 1

Rozhodni se do kterého PHK Gymu chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky.

  • Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA plus Tréninkový manuál začátečníka ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení (vyžadováno)

    Tvůj email (vyžadováno)

    V které škole chceš přijít na 3 zkušební lekce ZDARMA? (Praha nebo Jihlava?)

    Napiš nám a my se ti co nejdříve ozveme!

    Chceš se umět ubránit, dostat se do kondice, zesílit?

    Chystané akce! 

    žádné plánované akce

     

    Sdílení