Výživa podle čínské medicínyPoslední týden roku 2013 se pro členy našeho v jihlavského Practical Hung Kyun Gymu a pro kamarády z RBSD konala přednáška o stravování podle čínské medicíny.

Ve stručnosti se účastníci dozvěděli o historii tradiční čínské medicíny (TČM)  a speciálně o historii dietetiky v TČM. Další část přednášky byla věnována základním pojmům v TČM jako jsou teorie jin a jang a vztah těchto principů na lidské tělo, životní energie čchi a síť drah (meridiánů), ve kterých proudí.

Vysvětlili jsme si pojem orgánových hodin v TČM, pojetí pojmu krve a její funkce v čínské medicíně, vitální energie ťing a její rozdělení na prenatální a postnatální, filozofické pojetí pěti proměnlivých fází  (systém pěti prvků), a systém tvoření a systém kontroly. Tento systém byl vysvětlen také ve vztahu na lidské tělo a přiřazení jednotlivých orgánů k jednotlivým prvkům.

Dalšími pojmy, které byly vysvětleny jsou plné orgány cang a duté orgány fu. V této části přednášky byla věnována pozornost orgánové dvojici žaludku a sleziny a systému trávení v TČM. V souvislosti na trávicí systém jsme  se věnovali některým aspektům ovlivňující trávení jako je třeba syrová strava vs. vařená, chlazené a studené nápoje a potraviny, jakým způsobem ovlivňuje sladká chuť trávicí systém, které potraviny způsobují vlhkost, vliv pití kávy aj.

Výživa podle čínské medicíny

Dále jsme probrali rozdělení  potravin podle energetické povahy (horké, teplé, neutrální, studené, chladné), rozdělení potravin podle jejich chuti (sladká, slaná, hořká, kyselá, pikantní), vliv tepelné úpravy na změnu energetické povahy potravin.

Všichni se dozvěděli  všeobecné rady jak přizpůsobit stravu zdravotnímu stavu jedince, přizpůsobení stravy podle ročního období a přizpůsobení stravy podle konstitučního typu (horký typ, vlhký typ, suchý typ, chladný typ, harmonický typ). Úplný závěr byl věnován několika receptům a jejich vliv na zdraví a konkrétní orgány.

O autorovi: Michal Hink, žák Pavla Macka sifu, šéfinstruktor jihlavského Practical Hung Kyun Gymu. Kromě výuky bojových umění se intenzivně věnuje i silovému a kondičnímu tréninku (posilování s vlatní vahou a cvičení s kettlebell) jakož i tradiční čínské medicíně a životosprávě, masážím, baňkování a moxování. Můžete jej kontaktovat emailem nebo telefonicky na 604 485 057.

Practical Hung Kyun pro začátečníky

Sdílení