Practical Hung Kyun Gathering: Přátelské se(t)kání

Přijet, poprat se a potahat, pokecat… Buď vyhraješ, anebo se něco naučíš.

Přátelské poměřování dovedností (Bei Mou) bylo odjakživa součástí čínských bojových umění. V drilech funguje ledacos, v použití, plné rychlosti a plném kontaktu, a proti neznámému soupeři, už to může být jinak.

Michal Hink, instruktor PHK Gymu Jihlava (inspirován zbraňovými setkáními Dog Brothers), přišel s nápadem pořádat podobná se(t)kání v rámci naší školy Practical Hung Kyun. Akce se vydařila na jedničku, mrkněte na video a přečtěte si report účastníků.

Představuji vám první PHK Gathering, a předávám slovo Michalovi a ostatním!

Pavel Macek Sifu

Dne 24. ledna 2015 se konalo historicky první přátelské poměřování dovedností v rámci celé školy Practical Hung Kyun. Zúčastnili se ho žáci z Prahy, Brna a Jihlavy.

Jako první přišlo na řadu poměřování za použití kopů, úderů a strhů ve velkých rukavicích. Následovalo použití graplingových rukavic a oblečení, kde se k úderům, kopům a strhům přidaly i přehozy, porazy, podmety a především chytání za oblečení.

Krátká část byla věnována i zbraním (šavle vs. šavle, jedno koncová tyč šesti a půl konceptu vs. Jedno koncová tyč). Na závěr byla připravena modelová situace, kdy se každý účastník musel probojovat přes dva soupeře do další místnosti, kde následoval boj na zemi. Zde musel v co nejkratším čase ze sebe dostat soupeře. Jako poslední část byla obrana proti obušku.

Děkuji všem zúčastněným za to, že si udělali čas a dorazili. Nastoupili do duelu i proti zkušenějšímu soupeři a to i opakovaně. Odměnou jím bylo nabrání zkušeností a dostání cenných rad, které jim mohou pomoci v jejich osobním rozvoji. Doufám, že setkání tohoto typu nebylo poslední a podaří se udělat z této akce tradice.

Michal Hink, instruktor PHK Jihlava

Dobré to bylo. Trochu se kecalo, hodně se bouchalo. Ve velkých rukavicích, v malých i s chytáním, s obuškem, s dlouhou tyčí.
S lidmi známými i neznámými, s těmi co cvičí déle i kratší dobu, všechno mělo něco do sebe, všechno mi to něco dalo.
A Kubus mi dal do těla 😀
A laskavě si uvědomte, ze když máme Karlíkovi zabránit projít, nesmíme mít oba dohromady míň, jak on sám za sebe!

Těším se na další se(t)kání, už hledám vhodnou zeď, která by se dala uvolnit 😉

Adam Kain Nikrýn, instruktor PHK Praha

Akce se nesla v neformálním, ale uspořádaném duchu, kdy ve dvou sousedících místnostech probíhaly paralelně dvouminutová kola sparringu (velké rukavice nebo grapplingové), zápasení, boj se zbraněmi a situační drily (boj proti obušku, probití se přes více lidí do vedlejší místnosti, dostání se z nevýhodné pozice na zemi apod.).

Cílem bylo poznat se a vyzkoušet si a upevnit přátelskou komunitu. To se, dle mého, velmi dobře vydařilo. Na začátku každého kola se bojovníci domluvili na intenzitě a jestli budou nějak omezovat užívané techniky, ať už kvůli chráničům, které (ne)mají, a nebo kvůli zkušenostem. Zúčastnili se lidé cvičící od několika měsíců až po mnoho let, s rozsáhlými i minimálními bojovými zkušenostmi, a přesto vše díky dobré domluvě a přátelské atmosféře fungovalo.
Zkušenější pomáhali a radili méně zkušeným, zatímco si sami hlídali svou techniku, méně zkušení se snažili zapojit dané rady do praxe, neplašit se a mít odvahu a výdrž se nevzdat. A všichni se postupně vzájemně poznávali.

Vše se obešlo bez zranění, tělocvična také s několika šrámy přežila a lidé si odvezli mnoho nových zkušeností.

Z mého pohledu výborná akce a děkuji Michalovi, že ji takto zorganizoval. Už teď se těším na další!

Honza Jíša, instruktor PHK Brno

Vydařená sobotní akce, zajímavý program, spárovalo se ve velkých rukavicích, v malých rukavicích, proti obušku, dva na jednoho, došlo i na zbraně. Jsem rád, že jsme se sešli v příznivém počtu, mimo pokročilých žáků přijelo i spoustu začátečníků a naopak někteří, co bych čekal, že přijedou, se neúčastnili. Doufám, že akce byla pro všechny přínosem a těším se na další podobné.

Kubus, PHK Jihlava

Practical Hung Kyun Gathering: Přátelské se(t)kání

Zacvičit si s někým jiným pro mě byla skvělá zkušenost. Vyzkoušel jsem si, jaké je cvičit s někým, koho neznám a nemohu zcela předvídat jeho reakce. Velice oceňuji neformálnost a uvolněnou atmosféru této akce. Zacvičil jsem si se soupeři na stejné i mnohem lepší úrovni a díky tomu jsem zjistil, kde dělám chyby a v čem bych se měl ještě zlepšit. Líbil se mi přístup všech účastníků, kteří se snażili především o zápas na dobré technické úrovni a ne o porážku soupeře za każdou cenu. Doufám, že se ostatním tato akce líbila stejně jako mně a že si z ní také odnesli nové zkušenosti a dobrý pocit. Určitě bych něco podobného uvítal i v budoucnosti.

Jiří Pavlů, PHK Jihlava

  • prvýkrát v živote som cestoval 130km, aby som si dal do držky s niekým, koho vôbec nepoznám
  • gungfu bratia nie sú krvilačné príšery, ale príjemní ľudia, ktorí radi poradia
  • niektoré dobré rady sa rozdávajú vo forme vzduchom chladenej na nechránené miesta
  • takéto rady si človek veľmi dobre zapamätá, tak povediac vezme k srdcu
  • kryť si hlavu je síce fajn, ale neznamená to, že si mám odkryť rebrá
  • zápas s vyššími a ťažšími súpermi človeku dá úplne inú perspektívu
  • išiel by som znova, dobrá akcia a dobrá partia

Dano Perniš, PHK Praha

První přátelské útkání bratrů v černém triku z PHK – že si to nemůžu nechat ujít? Ale můžu. Nemám fyzičku. Nemám naboucháno. Nejsem připraven. Přece se nenechám mlátit jen tak pro nic zanic…
Pár dní před odjezdem ale tyhle myšlenky nahradila zvědavost, trocha odvahy (alespoň co by se za nehet vešlo) ale především otázka: A proč to teda sakra vůbec cvičíš? Abys ses mohl při první příležitosti schovat pod stolek skenneru? (běžná ústupová akce Arnolda Rimmera na Červeném trpaslíku)

Jel jsem. Bouchal jsem. Hulil jsem, ale zvítězil nad vlastními pochybami a počátečním strachem!
Více než pár ran jsem nakonec taky dostal, ale alespoň vím proč. Po několika ranách do hlavy člověku dojde, že má mít ruce nahoře. A příště až na mě budete křičet “Pravej loket dolů!!!” si laskavě uvědomte, že neumím strany a když jsem přes dokonalé krytí levé strany žeber dostal pěknou pecku na odkrytou pravou stranu jsem si to uvědomil i já.
Jel jsem domů unaven, omlácen ale s úsměvem na tváři a pln odhodlání trénovat gungfu!
Díky Jihlavákům za uspořádání tohoto tanečního večírku!

Martin Kynčl, PHK Praha

Hezké a příjemné setkání. Atmosféra byla, jako na všech akcích Practical Hung Kyun, výborná. Bylo milé potkat staré známé a udělat si nové. Překvapilo mě, kolik nových lidí z ostatních poboček neznám. Asi je to tím, že se už vzájemně nepotkáváme na standardních seminářích pořádaných pro nás obyčejné. Tím líp, že se konalo jihlavské setkání.

K vlastnímu programu. Je s podivem jak dokáže přátelský úder do obličeje dát správný rozměr radě „drž ruce nahoře“. A takových zjištění bylo. Něco fungovalo víc, něco méně, něco vůbec a všechno to byla inspirace do dalšího cvičení.

Děkuji Michalovi, že si dal práci s organizací a doufám, že nezůstane u tohoto jediného počinu.

Karel Foltýn, PHK Jihlava

Practical Hung Kyun pro začátečníky

 

Sdílení