Dnešní Hung Kyun, známý také jako “Nový Hung Kyun” (San Hung Kyun), byl významně ovlivněn jiným jihočínským systémem, sino-tibetským Hap Kyun a jeho “dlouhými mosty, vysokými postoji” (Cheung Kiu Daai Ma).

V PHK Gymu vyučujeme oba styly, a proto vám přinášíme překlad vzácného článku ze starého hongkongského časopisu, který vypráví příběh Wong Yan Lama, jeho uličnického žáka Wong Hon Winga a jejich slavné techniky “Mávnutí křídly” (Pok Yik). Žáci našeho gymu poznají techniku č. 11, “Reverzní křídlo” (Faan Yik) ze 14 základních boxovacích technik.

Nyní už překlad článku:

Na fotografii, kterou zveřejňujeme v tomto čísle, je mistr Lam Sai Wing, jak předvádí techniku “Mávnutí křidly” (Pok Yik Sau).

Technika  byla původně typem ruční techniky ze systému Hap Ga Gung Fu, kterou tehdy Wong Yan Lam učil i lidi mimo svojí školu.

Wong Mun Wing [aka Womg Hon Wing] ještě nenásledoval Wong Yan Lama, jednoho z “Deseti tygrů Gwong Dung” (Gwong Dung Sap Fu)  a netrénoval jeho metody, ačkoli již následoval řadu učitelů, aby se naučil Gung Fu, nicméně to, čeho bylo dosaženo, ještě postrádalo vytříbenost nebo hloubku dovedností.

Jakmile získal tajné učení (Bei Chyun) Wong Yan Lama, pochopil, že to, co se naučil dříve, zcela postrádalo reálný základ. Proto se rozzlobil a rozhořčil na předchozí učitele, které následoval a kteří podváděli lidi svými chabými dovednostmi, a rozhodl se, že každého z nich navštíví.

Obvinil je z toho, že ho podváděli a okrádali, a ihned je vyzval na souboj. Pokud by byl dotyčný poražen, musí pak spočítat, kolik školného mu Wong zaplatil,t a vše vrátit.

Pro tyto mistry byla náhlá konfrontace takovým způsobem docela šokem. Neexistovala možnost výzvu nepřijmout, i když se mu všichni nevyrovnali. Vyžádali si proto audienci u Wonga Yan Lama, aby s ním promluvili a přednesli mu své stížnosti.

Wong Yan Lam však už tehdy byl slepý. Přesto souhlasil s tím, že toto chování Mun Winga je zcela nerozumné, a také věděl, že to, co považoval za porážku všech těchto učitelů, bylo tehdy založeno pouze na jeho dovednosti v “Kontinuálních úderech sedmi hvězd” (Chat Sing Lin Waan Kau) a “Ručních technik vycházející hvězdy” (Wan Sing Sau), tedy pouze na těchto metodách.

Proto těmto instruktorům tajně předal techniku “Máchnutí křídly”, aby mohli Mun Winga porazit, až přijde příště. Každý instruktor, jakmile se to naučil, se pak vrátil a pomocí této dovednosti následně dokázal kontrovat Mun Wingovo combo “Kontinuálních úderů sedmi hvězd”.

Takto se tato technika poprvé začala vyučovat mimo jeho školu a styl. Mistr Lam Sai Wing si tuto dovednost také oblíbil a cvičil ji.

Technika “Reverzní útok křídly”

Osoba A útočí pravou rukou, zatímco osoba B se nakloní vpřed, aby se vyhnula útoku. Při úklonu použije úder pěstí “Reverzní útok křídly” na břišní část osoby A.

Důležité body: Tato technika slouží k rychlému úderu, aby se vypořádala s prudkým útokem soupeře na horní část těla.

– Dang Gam Tou, “Malá sestava arhata “(Siu Lo Hon)

 

Technika “Máchnutí křídly” využívá nízký postoj a ohnutý pas jako bojovou střeh (Chuk Sai). Překřižte obě pěsti na hrudi, ruce vyrazí ven a zvedají se zespodu vzhůru, podobně jako mávání křídly ptáka. Udeřte jím do kloubů protivníkových paží (Sau Jit). Předpokládejme, že protivník jde dopředu a útočí na horní nebo střední bránu. Setkáte-li se s touto technikou, je jisté, že ho porazíte.

Technika “Máchnutí křídly” má ve své vnější podobě tvar “Navádějící ruky jednoho prstu” (Daan Ji Yan Sau) ze “Sestavy dvou forem tygra a jeřába” (Fu Hok Seung Ying Kyun). Při jejím útočném použití je ještě lepší, pokud je člověk schopen postoupit o celé dva kroky. Při prvním provedeném kroku použijte “Nastoupení dopředu a házecí úder” (Jeun Ma Paau Cheui). Po použití “házecího úderu” (Paau) je pas předkloněný, obě pěsti udeří vzhůru a protivník by měl snadno utrpět zranění.

K prolomení horní a střední brány je to rozhodně neobyčejně zručná technika. Prosím, jen se podívejte, co mistr Lam předvádí na fotografii, pak si sami představíte, jak mohou být její variace tak úžasné!

Napsal: Ngo Si Saan Yan, jak vypráví Jyu Yu Jai, žák velmistra Lam Sai Winga.
Překlad do angličtiny: Sifu Michael Goodwin (viz zde); překlad do češtiny: Pavel Macek Sifu

Chceš se umět ubránit, dostat se do kondice, zesílit?

Sdílení